OVACIJE ZA UKRAJINU:

Dok je Plenković pričao za govornicom, Saborom je odjekivao pljesak, razvili i zastave

Objavljeno: 02.03.2022. zagorjeinternational

Na današnjem zasjedanju Sabora desila se pomalo neuobičajena situacija. Naime, dok je premijer Vlade Andrej Plenković govorio o stravičnom krvoproliću koji se događa u Ukrajini, Saborom se prolomio dugotrajan pljesak, a izvješene su i hrvatska i ukrajinska zastava.

– Četvrt stoljeća nakon Domovinskog rata bjesni rat, ničim izazvana brutalna agresija na Ukrajinu, koja će tektonski poremetiti sve što znamo u Europi, i koja je pogazila same temelje na kojima počiva današnja Europa – miru, demokraciji, slobodi i pravdi. Svjedočimo potresnim prizorima stravičnog krvoprolića, stradanja nedužnih civila, žena, djece, staraca i namjernom sijanju straha. Hrvatska najoštrije osuđuje i izražava puno potporu ukrajinskom narodu koji gine za europske vrijednosti, kao i predsjedniku Zelenskom koji se hrabro odupiru ovoj suludoj agresiji. Na granice je već pristiglo 700.000 izbjeglica koji očajnički traže našu pomoć. Unatoč sili, ukrajinski narod pruž herojski otpor koji bude sjećanja na ratne strahote koje smo sami preživjeli i baš zbog toga znamo da se žilavim otporom može pobijediti nadmoćnijeg agresora, rekao je premijer Andrej Plenković podnoseći Izvješće o stanju u Ukrajini u Hrvatskom saboru na sjednici na koju je došao i ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič i predstavnici ukrajinske manjine – rekao je Plenković, nakon čega je počeo pljesak svih koji su u tom trenutku bili u Saboru. Premijer se potom obratio i oporbi:

– Nije slučajno što je Hrvatska ujedinjena u osudi ruske agresije i što su i parlamentarna većina i oporba jedinstveni, na istoj strani, strani pravde i slobode i zato vam čestitam na jedinstvenoj odluci u kojoj ste najoštrije osudili ovu agresiju. A s obzirom da će kriza trajati važno je da se to jedinstvo sačuva, Ukrajina to i očekuje i zaslužuje – poručio je premijer, a rat u Ukrajini koji se proteže na 2000 kilometara, Plenković je nazvao ratom Davida i Golijata.

– Rusija napada ogromnim nesrazmjerom u vojnim snagama. Nakon što je Kremlj uvjeravao da se ne radi o napadu nego samo o vojnoj vježbi svima jasno da se radi o obmani, da Rusija negira identitet Ukrajine. Svima onima koji traže opravdanje za napad na Rusiju treba jasno reći da ovdje nema zaraćenih strana, postoji samo agresor i postoji žrtva – rekao je Plenković.

– Rat u Ukrajini otvara i važnost jačanja i modernizacije naših obrambenih sposobnosti, odlučili smo nabaviti višenamjenske borbene avione, a sada je i zadnji skeptik razoružan oko toga trebaju li nam. A otvara se i temeljno pitanje svijeta u 21. stoljeću: koliko danas vrijedi međunarodno pravo? Hoće li netko drugi napraviti isto? Danas o sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe. Vjerujem da će Hrvatska sa svojim iskustvom, ne samo odabrati sodlidarnost nego biti na strani povijesti, prava i morala. Poštujući hrabrost Ukrajinaca da ne bježe pred tenkovima, ne popuštaju pred ucjenama, nadahnuti ljubavlju prema domovini, kao što su i Hrvati bili u Domovinskom ratu, budimo danas uz Ukrajinu i Ukrajince. Slava Ukrajini – zaključio je premijer Plenković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba