Prije točno godinu dana preminuo je najdugovječniji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Karizma, dugovječnost, ‘čudne izreke’, rasipanje gradskog novca, fontane ili žičara – po čemu ga pamtite?

Objavljeno: 28.02.2022. VH

Na današnji je dan prije točno godinu dana iznenada preminuo najdugovječniji i najpoznatiji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

Bandić je došao na čelo Grada Zagreba davne 2000. godine kao SDP-ov kandidat i obnašao je dužnost gradonačelnika do 2002. godine, kada je zbog prometne nesreće koju je skrivio pod utjecajem alkohola i potom pobjegao, dao ostavku. 

Međutim, 2005. godine se vraća na poziciju na kojoj ostaje sve do svoje smrti 2021. godine, što znači da je, uz prekid od tri godine, na čelu hrvatske metropole bio 18 godina. 

Milan Bandić zasigurno će ostati upamćen po svojoj dugovječnosti, karizmi, brojnim izrekama, po tome što je djelovao vrlo pristupačno, ali i po mnogobrojnim aferama, rasipanju gradskog novca, famoznim fontanama te najskupljoj žičari u Europi koja je tek ovih dana puštena u pogon. 

Bandić je rođen 1955. godine u zaseoku Bandića Brig u općini Grude, a po završetku osnovne i srednje škole u Grudama, odlazi na studij u Zagreb. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti, a uz studij je radio na istovaru šećera i ugljena te žbukanju pročelja gradskih zgrada. Po završetku fakulteta služi vojni rok te se zapošljava u tvornici “Ledo”. 

Njegova politička karijera počinje 1993. godine dolaskom na mjesto tajnika gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije postaje zastupnik u Gradskoj skupštini. Predsjednik zagrebačkog SDP-a postao je 1997. godine, a bio je i član u Glavnom odboru te stranke. Nakon toga uslijedila je gradonačelnička pozicija. 

Podsjetimo, Milan Bandić preminuo je iznenadno, od posljedica srčanog udara, u 66. godini života. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba