DEBAKL: Nakon što se javio fotograf čija je fotografija navodno poslužila kao inspiracija za dizajn hrvatske kovanice eura, autor je odustao:

“Potaknut neugodnom atmosferom u medijima i na društvenim mrežama te pritiscima kojima sam izložen, odlučio sam se povući”

Objavljeno: 07.02.2022. zagorjeinternational

Dizajn hrvatske kovanice od jednog eura ‘Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini’, na čijem se naličju nalazi motiv ‘Kuna’ koju je dizajnirao Stjepan Pranjković, inače magistar primijenjene umjetnosti, u nedjelju je povučena kao prijedlog dizajna od samog autora, prenosi Jutarnji.

Naime, Komisija za novac je u nedjelju navečer dobila dopis od Pranjkovića, u kojem piše sljedeće:

Poštovana gospođo Jakir-Bajo,

poštovani članovi Komisije za novac, bila mi je izuzetna čast sudjelovati u postupku odabira nacionale strane hrvatske eurokovanice. Međutim, potaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv kovanice od jednog eura.
Ovu odluku donio sam kako ne bih otežao ovu situaciju niti doprinosio daljnjim mogućim neizvjesnostima. Žao mi je što je u vezi s mojim radom došlo do prijepora koji bi mogli naštetiti ovom važnom procesu za Republiku Hrvatsku. Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti
– napisao je Pranjković u pismu.

– Komisija za novac će danas održati sjednicu na kojoj će se, između ostaloga, očitovati o dopisu Stjepana Pranjkovića, o čemu će javnost biti izvještena – stoji u dopisu HNB-a.

Podsjetimo, javnosti su u petak predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa. Pranjković, čiji je dizajn bio izabran, dobio je nagradu od 70 tisuća kuna, no problem je nastao kada je u javnost stigla informacija da je fotografija na toj kovanici gotovo ista kao i ona škotskog fotografa Iana H. Leacha, zbog čega se postavlja pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba