HVALEVRIJEDAN PROJEKT: Tko kaže da nema snijega? Zagorje i ove sezone ima svoju skijašku stazu!

ŠKOLA SKIJANJA U ZAČRETJU U PUNOM ZAMAHU: Na tom je poligonu prve skijaške korake dosad napravilo više od 800 djece

Objavljeno: 23.01.2022. Vanja Hozmec

I ove je godine Skijaški klub “Stars“ iz Svetog Križa Začretja nastavio sa svim planiranim aktivnostima, među kojima je i popularna škola skijanja, koja se održava već nekoliko godina zaredom.

Na poligonu u Svetom Križu Začretju napravljen je i snijeg, a broj zainteresiranih za školu skijanja znatno je veći nego što to trenutno dozvoljavaju epidemiološke mjere, kaže tajnik Ski kluba “Stars“ Igor Perhot.

Brojne aktivnosti

– Prva je škola skijanja odrađena u najboljem redu, a to kažem s obzirom na reakcije djece i njihovih roditelja. Škole planiramo raditi dok god nam to budu dozvoljavali vremenski uvjeti, što znači da bi se, prema prognozi i nekom realnom vremenu, to moglo odvijati pa i kroz iduća dva mjeseca. Uz te škole, osim pedagoškog usmjeravanja djece u skijanje, imamo i natjecanja kojima će članovi kluba, ovisno o tome koliko utrka bude organizirano ove godine, prisustvovati, i tako će se zaokružiti cijela ta priča, dakle, da ne bi sve ostalo samo na edukaciji ili samo na skijanju. Planiramo i aktivnosti poput Prvenstva Krapinsko – zagorske županije u veleslalomu za djecu do 12 godina, a novitet je ove godine i utrka na sanjkama, gdje mogu sudjelovati sva djeca koja se prijave, s time da to treba uzeti s rezervom, s obzirom na epidemiološku sliku. Uvijek moramo biti u fazi opreza pa ćemo za to još odlučiti kako će dalje ići – rekao je Perhot te dodao:

– Od 2015. do sada možemo sa sigurnošću reći da je nekih 800-tinjak djece prošlo kroz naš poligon i da su stekli osnove s kojima bi mogli i dalje krenuti u taj sport, a ove godine smo imali, s obzirom na ograničenja zbog pandemije, 48 polaznika u prvom krugu – rekao je tajnik kluba.

Inače, prijave za školu skijanja još su uvijek otvorene, a cijena koja uključuje tečaj u trajanju od dva vikenda, iznosi 600 kuna. Također, moguće je upisati i kraći tečaj koji traje jedan vikend, a u tom slučaju cijena iznosi 360 kuna. Isto tako, za sve one koji nemaju opremu, ona u pravilu ulazi u cijenu škole jer im je u interesu, poručuje tajnik kluba Perhot, da što više djece vidi i zavoli skijanje i zimu te da se maknu iz kuća van i da vide da još uvijek postoji priroda.
Otkrio je i da već godinama organiziraju druženje za djecu i mlade s posebnim potrebama i tako im pružaju komunikaciju s društvom, odnosno, žele im dati do znanja da društvo stoji iza njih i da nisu sami. Iznimka neće biti ni ove godine, sljedećeg četvrtka ponovno će se organizirati jedno takvo druženje, kako bi djeca s posebnim potrebama osjetila zimske radosti. Svetokriški klub ujedno surađuje i s ostalim klubovima s područja županije.

– S obzirom na to da smo skijaški klub, a takvih u županiji ima relativno malo, mi oduvijek surađujemo s drugim klubovima, među ostalim, i s klubovima koji su smješteni u Oroslavju, a to su Nordijski skijaški klub Oroslavje i Biatlonski klub Oroslavje. Proteklih godina uspjeli smo osigurati snijeg, da i njihova djeca mogu trenirati na poligonu, što je polučilo izrazito dobre reakcije i od ove godine to pokušavamo dići na višu razinu, tako da se oni aktivniji uključe i da se uz neke prezentacije kod naših škola skijanja koje održavamo, automatski pokaže da skijanje nije samo alpsko, već da je to kompleksan sport koji ima više strana, u koje se djeca i odrasli mogu uključiti. Meni je izrazito drago zbog te suradnje i zbog toga što skijaški klubovi u Oroslavju imaju trenere i stručno osoblje koje je već godinama u tome, pa tako kroz naše škole skijanja, mi imamo i podršku s njihove strane i ja se nadam da ćemo se sada mi na neki način njima odužiti – naglasio je Perhot.

Istaknuo je i da je poligon, osim za školu skijanja, isto tako zamišljen i za slobodno skijanje za članove kluba koji kroz tjedan, kada se ne odvija škola skijanja, mogu doći, skijati i uživati u zimskim radostima.

Dugogodišnja suradnja

Čest gost Ski kluba “Stars“ je i Filip Kontak, bivši reprezentativac u nordijskom skijanju i sadašnji trener u biatlonskom i u nordijskom klubu “Oroslavje“, a ovdje dolazi, između ostaloga, zbog višegodišnje prijateljske suradnje među klubovima.

– Svake godine imamo sve manje skijaških dana po hrvatskim stazama zbog manjka snijega, a ovdje ga, nadomak Oroslavja, imamo cijeli siječanj, pa čak i veljaču i mogu reći da staza koja je ovdje napravljena, za onaj pripremni dio treninga, odgovara i nama biatloncima i nordijcima – rekao je Kontak.

Poligon će se, kaže bivši reprezentativac, koristiti dok god ima snijega, a služi prvenstveno za trening te pripremu za utrke.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba