KRAPINA: Obilježeno 33 godine od ustroja 2. Gardijske brigade ‘Gromovi’

KANTOLIĆ: Nažalost, sve nas je manje, no nadam se da će nas svake godine biti dovoljno da dostojno obilježimo godišnjicu

Objavljeno: 15.05.2024. VH

U Krapini su kod Spomenika poginulim braniteljima, povodom obilježavanja 33. godine ustroja 2. Gardijske brigade ‘Gromovi’, delegacije Grada Krapine i Krapinsko – zagorske županije, uz članove ‘Gromova’, položile vijence i upalile svijeće. 

Predsjednik Udruge ratnih veterana druge gardijske brigade ‘Gromovi’ Krapinsko – zagorske županije, umirovljeni bojnik Zvonimir Kantolić, rekao je da je ratni put brigade bio prožet junaštvom i velikim doprinosom u obrani i oslobođenju RH.

– Nažalost, puno je branitelja poginulo, puno ih je ranjeno, a danas su mnogi i bolesni. Sve nas je manje, no nadam se da će nas svake godine ipak biti dovoljno da dostojno obilježimo godišnjicu osnutka – rekao je Kantolić.

Ratni put je za drugu gardijsku brigadu počeo na Banovini.

– Prvi dani Domovinskog rata su ujedno bili i najteži. Tada smo uglavnom držali crtu uz Kupu prema Sisku. Kasnije smo ogroman doprinos dali operaciji ‘Tigar’, oslobađanju Dubrovnika. Potom smo bili na Maslenici, u Posavini, Banovini, Pokuplju te u Lici. Jedan je dio naših snaga sudjelovalo i u operaciji ‘Bljesak’, a puno nas je bilo u ‘Oluji’. Nakon rata, veliki smo doprinos dali i u razminiravanju Hrvatske – prisjetio se Kantolić. 

Gradonačelnik Zoran Gregurović čestitao je ‘gromovima’ 33. rođendan i odmah istaknuo da Udruga i Grad odlično surađuju.

– Naša je suradnja krenula prije 10-ak godina. Od tada smo zajednički organizirali niz obilježavanja važnih datuma za našu domovinu. Iz svih tih zajedničkih projekata se rodila i ideja o spomen obilježju ovdje u Krapini. To smo također realizirali i sada se upravo ovdje i nalazimo. Ovo je odlično mjesto na kojem možemo odati počast i reći ‘hvala’ svim preminulim braniteljima za ono što su napravili za Hrvatsku – poručio je Gregurović.

Župan Željko Kolar istaknuo je da, uz to što su ‘Gromovi’ izuzetan doprinos dali u ratu, i dan danas doprinose i aktivni su na području županije.

– Ljudi su svakim danom sve više svjesni koliko su doprinos branitelji imali u Domovinskom ratu i društvo je prema njima pozitivno nastrojeno – rekao je Kolar pa dodao:

– Svakog dana raste potreba za skrbi o hrvatskim braniteljima. Osim toga što su sve stariji, tu je i stres kojeg su proživjeli u vrijeme rata. Mi smo prvi u Hrvatskoj našu Opću bolnicu Zabok proglasili i bolnicom hrvatskih veterana, i to ne stoji samo u imenu, već i u uslugama koje smo organizirali za naše branitelje. Diljem Hrvatske su se počeli graditi i veteranski centri, a jedan dolazi i u Krapinu – zaključio je. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba