PRELAZAK NA EURO STAJAT ĆE NAS UKUPNO 915 MILIJUNA KUNA

Građani bi u HNB mogli vratiti i do 500 milijuna novčanica koje će se postupno uništavati

Objavljeno: 02.01.2022. zagorjeinternational

U Hrvatskoj narodnoj banci traju skupe i opsežne pripreme za prelazak na euro jer pred nama je posljednja godina u kojoj ćemo plaćati u kunama, piše Dnevnik.hr.

Zbog prelaska s kune na euro, iz financijskog sustava potrebno je povući više od milijardu komada novčića, kuna i lipa. Preselit će se u vojarnu Ministarstva obrane Republike Hrvatske na tajnoj lokaciji te  čuvati tri godine, a kako bi se sve te kovanice tamo i preselile, njima bi se moglo napuniti i 260 šlepera.

U trezoru HNB još uvijek se čuvaju i hrvatski dinari, njih 760.000 komada, koji su se prestali koristiti 1994. godine te se više ne mogu zamijeniti.

-Prelazak na euro će stajati ukupno oko 915 milijuna kuna u ovom trogodišnjem periodu. Najviše, oko 880 milijuna kuna stajat će kupovina to jest posudba novčanica od europske središnje banke dok će se kovanice kovati u Hrvatskoj u kovnici novca – kazao je viceguverner HNB-a Tihomir Mavriček.

Dnevnik.hr doznaje da bi građani mogli vratiti i oko 500 milijuna novčanica, a one će se postupno uništavati u HNB-u. U HNB-u, građani imaju neograničeni rok vremenski rok za zamjenu novčanica kuna za eure, dok je rok za kovanice – tri godine.

Svega dva tjedna nakon uvođenja eura, bit će omogućeno dvojno plaćanje, pa će tako od 1. do 15. siječnja 2023. godine, građani moći u trgovinama ili kafićima platiti u kunama, a višak će im se uzvraćati u eurima. Odabir dizajna hrvatske strane eurokovanica je u završnoj fazi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba