Imendan danas slave Judita, Dominik, Mirko i Marijan

Evo što znače njihova imena

Objavljeno: 06.05.2024. zagorjeinternational

Označite najdražu Juditu, Dominika, Mirka i Marijana – čestitajte im imendan i tako uljepšajte dan!

Prema katoličkom kalendaru, imendan 6. svibnja slave osobe imena Judita, Dominik, Marijan i Mirko.

Značenje imena Judita je ‘žena iz Yehuda’, a odnosi se na grad Yehud u Izraelu. Judita je junakinja starozavjetne Knjige o Juditi. Prema biblijskom izvještaju bila je kći Merarijeva i žena Manašeova, a genealogija joj se proteže kroz 16 naraštaja, te je jedna od najdužih u Starom zavjetu, što govori i o važnosti ovoga lika u predaji.

Dominik je ime latinskog porijekla (lat. dominus – gospodar, gospodin). Često se koristi za djecu koja su rođena u nedjelju. Riječ “dominus” upotrijebljena je u još u drijevnom pretkršćanskom Rimu i koristila se gospodara ili vlasnika robova. U kasnijim vremenima, Rimokatolička crkva koristi “Dominus” kao naziv za Boga. Također je korišteno kao izraz poštovanja kod oslovljavanja. (poput španjolskog i talijanskog “don” i portugalskog “dom”).

Jedan od najznačajnijih nositelja imena bio je sveti Dominik, španjolski svećenik, koji je početkom 13. stoljeća utemeljio dominikanski red katoličkih redovnika. Stoga je ime Dominik najpopularnije u katoličkim zemljama.

Značenje imena Marijan nije potpuno jasno. Po nekim tumačenjima ovo je muški oblik imena Marija. Također postoji tumačenje da je ime izvedeno od latinskog “mare” što znači “more”.

Kao mnoga slavenska imena, ime Mirko je izvedeno je od riječi “mir”. Ime je nastalo kao skraćenica imena koje sadrže u sebi ovu osnovu, kao što su Miroslav, Dragomir itd. U prenesenom značenju ime je želja roditelja da dijete bude spokojno, mirno, zadovoljno.

Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba