Jeste li znali?

Evo zašto je dobro stavljati luk na stopala, a ponekad čak i u čarape

Objavljeno: 02.01.2022. zagorjeinternational

Poznato je da naša koža apsorbira sve to na nju stavimo, dakle, ono čime je tretiramo ne ostaje samo na površini nego prodire u organizam, stoga treba biti vrlo oprezan kada se radi o korištenju nekih proizvoda.

Iako uvijek trebamo biti na oprezu kada je riječ o proizvodima koje stavljamo na kožu, ponekad preko kože možemo i pozitivno utjecati na naše zdravlje. Najbolji primjer toga je luk.

Luk može utjecati na naše zdravlje ne samo ako ga jedemo, nego i kroz kožu. Priča kaže da ako prespavamo u čarapama punima luka dogodit će se više dobrih stvari u našem tijelu, a osim toga, luk je odličan u borbi protiv prehlade i gripe te je poznat po tome što može odčepiti nos, piše 24sata.hr.  

Kineska medicina kaže da postoje točke na tabanima koje su preko živčanog sustava u direktnoj vezi s našim unutarnjim organima. Luk je povrće iz porodice “Alliuma“ i većinu njegovih aktivnih komponenata čine sumporne komponente, te flavonoidi, a posebno kvercetin.

Sumpor pomaže pri sintezi važnih metaboličkih posrednika kao što je glutation (GSH), a kvercetin jača imunitet, pa kada se udruže, moćni su saveznici koji pomažu u prevenciji bolesti bubrega, te smanjuju rizik od raka dojke i raka prostate. Također, luk čisti krv od toksina, a to je dokazano brojnim studijama, stoga nije zgorega ponekad ga staviti na tabane.

Postoje još neki trikovi s lukom koje je dobro znati. Primjerice, narežite bilo koju vrstu luka na tanke kriške, a zatim ga stavite na dno čarapa, obucite ih i tako prespavajte noć. Na ovaj način luk pomaže u borbi protiv neugodnih mirisa. Također, postoji i trik gdje prepolovljenu glavicu luka držite preko noći pored glave i luk će vam odčepiti nos, odnosno, pomoći kod prehlade.

Zbog svoje sposobnosti da ubija bakterije i klice, luk i češnjak se gotovo pa mogu smatrati prirodnim antibioticima.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba