UMJETNA INTELIGENCIJA U PRAVOM SMISLU TE RIJEČI: Amazonova digitalna asistentica našla se u središtu skandala

“ALEXA” JE MOGLA UBITI DJEVOJČICU: Savjetovala joj da novčićem dotakne zupce utikača napola utaknutog u utičnicu

Objavljeno: 02.01.2022. zagorjeinternational

Popularna Amazonova digitalna asistentica “Alexa“ našla se u središtu skandala jer je 10-godišnjakinji rekla da novčićem dotakne zupce utikača koji je napola utaknut u utičnicu, piše Jutarnji.hr.

“Alexa“ je digitalna asistentica koja sluša glasovne naredbe, a može upravljati i drugim pametnim uređajima u kućanstvu. Iako može odraditi mnogo korisnih stvari, ovaj nedavni događaj je dokazao da je umjetna inteligencija ipak samo “umjetna“ jer izazov kojeg je dala djevojčici, nema veze s inteligencijom.

Naime, djevojčica je od “Alexe“ zatražila da joj zada izazov kojeg može napraviti, na što joj je digitalna asistentica odgovorila da ugura utikač punjača za mobitel napola u utičnicu, a potom kovanicom dotakne vidljive zupce.

Oglasio se i Amazon, istaknuvši da je greška ispravljena tako što su svoju digitalnu asistenticu ažurirali odmah kada su čuli za ovaj slučaj.

Incident je na Twitteru prepričala majka djevojčice.

– Na YouTubeu smo gledali profesora tjelesnog i s njime radili neke fizičke izazove. Vani je bilo nevrijeme i ona je htjela još jedan izazov. Nakon toga je “Alexa“ kroz zvučnik “Echo“ sugerirala spomenuti izazov. Amazonova digitalna asistentica rekla je da ga je “pronašla na internetu” – napisala je majka djevojčice Kristin Livdahl.

Inače, spomenuti se izazov, znan i kao “Izazov novčića od jednog centa“, pojavio i proširio društvenom mrežom TikTok još prošle godine.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba