Vlada RH usvojila nacrt Razvojnog sporazuma sjever Hrvatske, potpisivanje se očekuje do kraja godine

“Očekuje nas 15,2 milijarde kuna ulaganja u pet sjevernih županija, koja će podići kvalitetu života naših građana”

Objavljeno: 16.12.2021. zagorjeinternational

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u srijedu usvojila nacrt Razvojnog sporazuma sjever Hrvatske, dokumenta koji će omogućiti ulaganja vrijedna više od 15 milijardi kuna na području pet županija – Varaždinske, Krapinsko – zagorske, Međimurske, Koprivničko – križevačke i Bjelovarsko – bilogorske.
Usvajanje nacrta posljednji je korak prije potpisivanja Sporazuma, što bi se trebalo dogoditi do kraja godine, a potpisat će ga župani pet sjevernih županija i osam ministara, najavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
U Sporazumu su planirani iznosi za sufinanciranje predloženih projekata za Bjelovarsko – bilogorsku županiju u iznosu od dvije milijarde, Varaždinsku 1,5 milijardi, Krapinsko – zagorsku 875 milijuna, Međimursku 816 milijuna te Koprivničko – križevačku 788 milijuna kuna. Uz to, okvirna vrijednost zajedničkih infrastrukturnih projekata, koji objedinjuju sve županije, je 9,1 milijardu kuna.

– Veseli me što smo sada pred potpisivanjem Razvojnog sporazuma sjever Hrvatske, koji je vrijedan 15,2 milijarde kuna, kao što je na svečanoj sjednici Županijske skupštine i najavio premijer Andrej Plenković. Ta sredstva znače novi iskorak na području obrazovanja, zdravstva, komunalne infrastrukture i zaštite okoliša, nova ulaganja koja će podići standard i kvalitetu života naših građana – istaknuo je varaždinski župan Anđelko Stričak.
U fokusu razvojnog sporazuma su prije svega aktivnosti s izravnim učinkom na gospodarstvo, ističe se u Zaključku Vlade Republike Hrvatske.

– Ciljevi razvojnog sporazuma odnose se na jačanje konkurentnosti i uravnoteženiji regionalni razvoj, pružanje odgovora na ključne društvene izazove, smanjenje siromaštva i povećanje standarda županija – napominje se u Zaključku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba