U Krapini se održava osposobljavanje novoimenovanih čelnika jedinica lokalne i područne samouprave za poslove civilne zaštite

“Lokalna razina je iznimno važna jer najviše života prilikom iznenadnih događaja spašava se u prvih pola sata“

Objavljeno: 12.11.2021. Vanja Hozmec

U prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Krapini održava se osposobljavanje novoimenovanih čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za poslove civilne zaštite, a kojemu je cilj da se čelnici lokalne samouprave senzibiliziraju za navedene poslove, a za koje su na svom području, po Ustavu, i odgovorni.

Prema Zakonu o sustavu civilne zaštite, novoizabrani načelnici, gradonačelnici i župani dužni su se osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost, a osposobljavanja su do sada provedena u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Čakovcu i Zadru.

Zakonska obveza

– Čelnici jedinica lokalne samouprave s područja Krapinsko – zagorske županije su temeljem zakonske obveze dužni, nakon što budu izabrani na to mjesto, proći ovu obuku, s obzirom na to da imaju javne ovlasti i zadaće koje se odnose na područje javne sigurnosti stanovništva. Nešto slično radi većina europskih zemalja, pa tako i mi. U tom smislu je Ravnateljstvo civilne zaštite, sukladno Zakonu, pripremilo nastavni program putem kojih će sudionici dobiti sve bitne informacije kako bi ih se upoznalo s obvezama i načinom na koji ih se treba izvršavati – rekao je načelnik Nastavnog nacionalnog središta civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a, Stjepan Huzjak.

Kroz upoznavanje s općim sustavom civilne zaštite, upoznavanje planiranja i preventive, načina organiziranja operativnih snaga za reagiranje i procjenu rizika te studije slučaja recentnih događaja, sudionicima će se ukazivati na pojedine greške koje se u takvim situacijama mogu dogoditi, kako bi ih onda oni, u slučaju slične situacije, mogli izbjeći.

– To su situacije u pojedinim događajima koji su iznenadni, primjerice potres ili poplava. Tamo uvijek uočavamo teškoće i probleme. Neovisno o tome koliko se mi pripremimo, svaki događaj koji je iznenadan, donosi neke probleme i poteškoće. Primjerice, koordinacija operativnih snaga u kratkom vremenu. Kada imate veliki broj odazvanih, ali i volontera, vi njih sve morate prihvatiti i morate ih sve na određeni način ‘iskoristiti’ u kratkom vremenu. U tom smislu se daju upute na koji način će oni najkvalitetnije, kao čelne osobe, odreagirati da bi se sve te snage koje u datom trenutku dođu ili se same jave, najbolje mogle organizirati u smislu pružanja pomoći – pojašnjava Huzjak.

U osposobljavanju koje traje sedam školskih sati, sudjelovat će 173 novoimenovana čelnika i 2624 novoimenovana člana stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Uz prisutne novoizabrane čelnike s područja Krapinsko – zagorske županije, osposobljavanju nazoče i brojni već otprije izabrani.

– Obvezu imaju samo novoizabrani, oni koji su prošli obuku ne trebaju ponovo, međutim, mi kontinuirano organiziramo i provodimo obuke svih drugih sudionika. Dakle, i temeljnih operativnih snaga, i postrojbe civilne zaštite, povjerenika civilne zaštite u odnosu na prostore i rizike koji su na tim prostorima prisutni – rekao je Huzjak i komentirao da je izuzetno pohvalno što su prisustvovali i neki već otprije izabrani.

Nadogradnja sustava

Potom se osvrnuo i na situaciju s civilnom zaštitom na lokalnim razinama.

– Svaka jedinica lokalne samouprave bi trebala imati svoj Stožer. Čelnik je najodgovornija osoba koja mora to sve osigurati i povezati. Također, svaka jedinica mora imati određene planske dokumente i temeljem njih organiziran sustav snaga i odgovora. Lokalna razina je iznimno bitna u sustavu civilne zaštite jer najviše života se spašava u prvih pola sata. Način na koji je organizirana civilna zaštita na lokalnoj razini je izuzetno bitna i mi toj razini poklanjamo veliku pažnju. Uz sve napore, sustav treba uvijek nadograđivati. On ima određene standarde i možemo reći da su najveće sposobnosti na razini temeljnih operativnih snaga, a to su vatrogastvo, Hrvatski Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja. Dakle, u operativnom smislu, na bilo kojoj razini, te su sastavnice dobro organizirane, tako da mi dodatno najviše radimo na organizacijskom sustavu menadžmenta, koordinacije i logističkog opremanja potrebnih kapaciteta – zaključuje Huzjak i dodaje kako je i pandemija jedan od rizika,  međutim, dodaje kako je to rizik kojim se koordinira na državnoj razini, a njihova je zadaća onda samo na lokalne razine davati vrhovne upute. (Vanja Hozmec)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba