Stožer predstavio nove, strože epidemiološke mjere

Ponovno se ograničavaju okupljanja, a u državnim i javnim službama obavezne COVID potvrde od 15.11.

Objavljeno: 05.11.2021. zagorjeinternational

Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je nove, strože epidemiološke mjere.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su ključna tri smjera djelovanja – povećati procijepljenost, ograničiti okupljanja i postići što veću sigurnost pri obavljanju poslova.

– Stožer je danas donio odluku kojom se ograničavaju okupljanja, zabranjuje se održavanje svih okupljanja na javnim događanjima s više od 50 osoba, osim ako se radi o okupljanjima gdje ljudi imaju COVID potvrde. Pooštravaju se mjere, obvezno je korištenje medicinske maske i fizički razmak i uz COVID potvrdu. Vrijedi mjera zabrane svih okupljanja na otvorenom, osim ako sudjeluju svi s potvrdom. Sva javna okupljanja moraju završiti do 24 sata. Izuzetak su kino projekcije koje su započele nakon 23 sata, a svadbene svečanosti moraju završiti do 2 sata ujutro. Kongresi će se izvoditi samo uz potvrde, uvjet su maske i distanca. Sportska natjecanja se održavaju samo uz COVID potvrde. U zatvorenim prostorima će gledatelji, uz potvrde, morati koristiti maske u zatvorenim i otvorenim prostorima. To je odluka koja stupa na snagu sutra – rekao je ministar Božinović, pa dodao da se od 15. studenoga uvode i obavezne EU COVID potvrde za državne i javne službe.

– Kao što je to u zdravstvenom i socijalnom sustavu, uvest će se za sve državne i lokalne službenike te zaposlenike trgovačkih društava u osnivanju RH i jedinica lokalne samouprava. Mjera stupa na snagu u ponedjeljak, kao i za sve koji dolaze u te prostore. Ovisno o situaciji, obveza testiranja će se uvoditi i za druge djelatnosti. Pratit ćemo situaciju, ako se ne poboljša od 4. siječnja, uvodimo potvrde kojima bi se verificirao status samo osoba koje su cijepljene ili preboljele – rekao je Božinović, pa pojasnio da je taj razmak ostavljen jer prate situaciju, a i dovoljno je vremena da se svi procijepe do početka iduće godine.

Ovisno o epidemiološkoj situaciji, moguće je uvođenje COVID potvrda i u fitnes centre, teretane, bazene, kafiće i restorane.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba