Krapinska OŠ Augusta Cesarca dobila dizalo

Gradonačelnik Gregurović: Sada na području grada imamo školu u potpunosti prilagođenu učenicima s invaliditetom

Objavljeno: 04.11.2021. zagorjeinternational

U Osnovnoj školi Augusta Cesarca u Krapini predstavljeno je novougrađeno dizalo, posljednji u nizu projekata u toj školi. Škola je tako sada u potpunosti prilagođena za učenike s invaliditetom, a o samom značaju ove, ali i drugih investicija, govorila je ravnateljica Matilda Juričev Žigman.

Bez problema

– Za ovu školu dizalo znači puno. Imamo dvoje djece u invalidskim kolicima i to su djeca koja nisu s našeg upisnog područja. Dolaze iz Petrovskog te iz Osnovne škole “Ljudevit Gaj“ jer su roditelji sami prepoznali da je tu lakše, da imaju uvjete. Nadamo se da im zaista možemo pružiti ugodno školovanje bez problema. Prije je bilo jako teško nositi djecu na kat i zato smo išli u ovaj projekt, a isto tako, prestali smo mijenjati učionice jer je to frustrirajuće i za same učitelje. Imamo pristupni ulaz s glavne strane, rampu koju smo napravili prije dvije godine, zatim s druge strane, od parkirališta, imamo u potpunosti poravnat podest s ulazom u školu i prilagođeni wc za osobe s invaliditetom. Sada na kraju je došao ovaj lift, tako da se dijete može bez problema u svojim kolicima ili sa štakama normalno popeti na gornji kat i otići u učionicu koju treba. To, naravno, nije samo za učenike, već i za učitelje jer imamo i učitelje koji imaju poteškoće u kretanju – rekla je Juričev Žigman.

Škola će sada, ističe ravnateljica, moći primiti i učenike s poteškoćama i iz drugih područja.

– Jednostavno surađujemo s roditeljima, vidimo što sve možemo napraviti. Primamo ih kod nas u školu. Prijevoz rješavaju roditelji sami, ali jako im je bitno da dijete može normalno funkcionirati – pojašnjava Juričev Žigman.

Prilagodba škole Augusta Cesarca učenicima s teškoćama u kretanju, važna je i za cijeli grad Krapinu, dodaje gradonačelnik Zoran Gregurović.

– Sada imamo jednu školu na području grada koja je u potpunosti prilagođena učenicima s invaliditetom, s time da smo još prije jedan sanitarni čvor u potpunosti prilagodili učenicima s invaliditetom. Napravljena je i pristupna rampa na ulazu u školu i mislim da će to učenicima s poteškoćama u kretanju puno značiti, tako da se sada više neće morati premještati kabineti koji su potrebni za izvođenje nastave, nego će učenici moći normalno ići u kabinete koji su ovdje u školi – rekao je Gregurović.

Kulturno dobro

Gradonačelnik je pojasnio i da Osnovna škola “Ljudevit Gaj“ ne može podržati ovakve intervencije jer je zaštićeno kulturno dobro, pa je OŠ Augusta Cesarca jedina na području grada koja može primiti učenike s poteškoćama u kretanju, kojih je u ovom trenutku šestero.

Uz dizalo kao najnoviji dodatak, škola je unazad nekoliko godina bila i obnavljana.

– Uređeno je novo školsko igralište, koje, osim učenika, koriste i drugi stanovnici s područja Krapine. Isto tako, jedan od problema koji se pojavio na školi, bilo je dotrajalo krovište, koje je predstavljalo opasnost za sve učenike, osoblje, ali i prolaznike, tako da je ono zamijenjeno – kazao je Gregurović i dodao da se, osim u školu, proteklih godina u gradu puno ulagalo i u predškolski odgoj, pa je tako napravljeno proširenje, zamijenjeno krovište i stavljena nova fasada na gradskom vrtiću.

Vrijednost projekta ugradnje dizala u OŠ Augusta Cesarca je 360 tisuća kuna, od čega je Ministarstvo branitelja izdvojilo 120 tisuća kuna. (vc, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba