I u Krapini se danas zavijorila veganska zastava

Uz Svjetski dan veganstva, donosimo fini recept za cheesecake s višnjama

Objavljeno: 01.11.2021. zagorjeinternational

“Prijatelji životinja” pozivaju sve građane diljem Lijepe Naše da se pridruže obilježavanju današnjeg Svjetskog dana veganstva. Tim povodom, postavili su 18 veganskih zastava u Zagrebu i njih još 39 u Opatiji, Makarskoj, Puli, Samoboru, Čakovcu i Krapini, kako bi sve podsjetili na suosjećanje i održivost, što je glavna poruka boja veganske zastave. Osim vijorenja zastava, veganske boje osvijetlit će Meštrovićev paviljon te fontane ispred Nacionalne i sveučilišne biblioteke.

– Iznimno smo zahvalni gradovima koji su prepoznali važnost veganskog pokreta za očuvanje i zdravlje planeta, ljudi i životinja te se nadamo da će se iduće godine priključiti i drugi gradovi. Pozivamo sve da u utorak od 11 sati svrate na zagrebački Trg bana Jelačića, gdje će u čast Svjetskog dana veganstva biti počašćeni veganskim kolačima. Uz veganske kuharice, moći će dobiti korisne informacije o svim prednostima veganske hrane i savjete kako učiniti prvi korak prema zdravijoj i održivijoj prehrani. Zaintrigirat će ih i veliki edukativni panoi i slova riječi ‘vegan’ – navode iz Udruge.

“Prijatelji životinja” objašnjavaju da je zastava nadahnuta očuvanjem prirode, ljubavlju, poštovanjem i suosjećanjem prema svim bićima, neovisno kojoj vrsti pripadaju. Zelena boja, kažu, predstavlja kopnene životinje, plava vodene i zračne, dok je bijela simbol jedinstva. Slovo ‘V’ početno je slovo riječi ‘vegan’, a obrnuta piramida simbol je sposobnosti svakog pojedinca da učini globalne pozitivne promjene.

Svjetski dan veganstva utemeljen je 1994. godine, kako bi se skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama i promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti biljne prehrane. Danas je veganski pokret u stalnom porastu i postaje nužan za opstanak na planetu, kažu “Prijatelji životinja”, pa ističu da je veganstvo važno za zaustavljanje:

– klimatskih promjena i zagađenja okoliša, odnosno za stvaranje čistoga tla, vode i zraka
– gladi u svijetu i nemilosrdnog trošenja pitke vode i obradivih površina, odnosno, za stvaranje održivosti za ovu i buduće generacije
– nastanka novih pandemija, odnosno, za miroljubivu poljoprivredu bez neprirodnih praksi
– izumiranja vrsta i sječe prašuma, odnosno, za stabilizaciju bioraznolikosti
– pogibelji od bolesti srca i krvnih žila te drugih bolesti današnjice, odnosno, za povratak prirodnoj biljnoj prehrani koja daje vitalnost i dugovječnost
– patnje i smrti milijarda životinja koje pate u uzgoju i klaonicama, odnosno, za stvaranje suosjećajnog odnosa prema svim bićima.

Stoga “Prijatelji životinja” pozivaju sve na obilježavanje Svjetskog dana veganstva, neovisno o načinu prehrane.

– Svaka kupnja i svaki obrok prilika su za dobar izbor te uživanje u ukusnim, zdravim, ekološkim i zanimljivim biljnim proizvodima i jelima – poručuju.

Udruga Prijatelji životinja nudi pomoć i kroz besplatan i informativan Vege izazov od 30 dana, koji se može pronaći na www.veganopolis.net.  

A ako biste željeli obilježiti Svjetski dan veganstva uz neku vegansku slasticu, donosimo fini recept za cheesecake s višnjama:

Sastojci:
– 150 g mljevenih Oreo keksa ili Petit keksa bez maslaca
– 50 g kokosovog ulja ili margarina
– 1 staklenka kompota od višanja
– 6 žlica agavinog ili rižinog sirupa
– 4 + 2 žlice kukuruznog gustina
– 500 g svježa tofua
– korica i sok 1 limuna

Priprema:
1. Mljevene kekse izmiješati s kokosovim uljem ili margarinom prema izboru i utisnuti u kalup na papiru za pečenje.
2. Peći u pećnici 10 min na 160 °C.
3. Staviti tofu, sok i ribanu koricu limuna, sirup i 4 žlice gustina u blender i dobro izblendati.
4. Smjesu preliti preko pečene podloge i peći još 25 min na 160 °C.
5. Ocijediti sok od višanja iz kompota u posudu i kuhati.
6. Kada lagano zakipi, dodati 2 žlice razmućenog gustina i 2 žlice agavinog sirupa ili rižinog slada.
7. Maknuti posudu u stranu i lagano miješajući dodati višnje.
8. Kada se krema od tofua ohladi, dodati preljev od višanja.

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba