OSMU GODINU ZARAREDOM ZAGORCI IZLAŽU SVOJE PROIZVODE U RIJECI: Predstavljen bogat program koji posjetitelje manifestacije “100% Zagorsko“ očekuje ovog petka i subote na Korzu

‘MESO ZAGORSKOG PURANA, MLINCI, ŠTRUKLI I BAGREMOV MED’: Gosti će, između ostalog, moći okusiti i kupiti proizvode koji su zaštićeni na europskoj razini – dičimo se njima

Objavljeno: 24.08.2021. zagorjeinternational

Krapinsko-zagorska županija već osmu godinu zaredom u Rijeci organizira manifestaciju “100% Zagorsko“ koja će se održavati ovog tjedna, u petak, od 8 do 22 sata te u subotu, od 8 do 15 sati.

Povodom tog događanja, u utorak je u Rijeci održana press konferencija na kojoj su manifestaciju najavili krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenica primorsko – goranskog župana Marina Medarić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić te voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije Sanja Škrinjar.

Ove će godine u Rijeci izlagati 51 izlagač iz Krapinsko-zagorske županije koji će Riječanima i njihovim gostima ponuditi poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, kao i proizvode tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije, pa će se tako u ponudi pronaći bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, ali i licitari te tradicijske igračke koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a, dok će se u sklopu same manifestacije organizirati i cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca, uz popratni glazbeni program.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da su kao i svake godine, pripremili vrlo zanimljiv program kojim će Krapinsko-zagorsku županiju predstaviti kao najbolju kontinentalnu turističku destinaciju u Hrvatskoj.

Najbrojniji domaći gosti

-Moram se pohvaliti da, nakon Grada Zagreba, najveći broj domaćih gostiju u Krapinsko – zagorsku županiju dolazi upravo iz Primorsko – goranske županije, a vjerujem da je to rezultat našeg predstavljanja u Rijeci kroz osam godina. Priželjkujem da vrijeme u petak i subotu bude lijepo, no bez obzira na lošu prognozu, mi se nećemo dati prestrašiti, doći ćemo u punom sastavu kako smo i zamislili. Zahvala Gradu Rijeci na velikoj pomoći prilikom organizacije manifestacije, kao i Riječanima i njihovim gostima koji nas srdačno dočekuju. Pripremat ćemo se dalje i za devetu obljetnicu našeg dolaska, a za 10 godina ćemo  u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko – goranskom županijom pripremiti nešto posebno – poručio je župan Kolar.

Pročelnica Županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić  kazala je da će na Korzu ponuditi i proizvodi koji su zaštićeni na europskoj razini – meso zagorskog purana, zagorski mlinci, zagorski štrukli te zagorski bagermov med.

-Dičimo se tim proizvodima i oni će biti i ove godine u Rijeci. Gosti i građani moći će ih okusiti i kupiti – dodala je Mihovilić.

Voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar govoreći o bogatom programu, posebno je izdvojila predstavljanje zagorskih termi, glazbeni program u kojem će nastupati Črleni lajbeki i Duo Hands & voice te animacijski program i neizostavne neandertalce koji promoviraju Muzej krapinskih neandertalaca.

-U Krapinsko – zagorskoj županiji imamo 97.000 dolazaka, što je 83 posto ostvarenih dolazaka u 2019. godini i 193.000 noćenja, 78 posto ukupno ostvarenih noćenja tijekom 2019. godine. Godine 2019. imali smo 78 kuća za odmor, sada ih imamo 98, otvaraju se i dalje, to je ono što koronavrijeme traži, distanciranje, a da se opet gosti mogu odmoriti. Naši kapaciteti još su puni i nadam se da će sezona još potrajati – rekla je Škrinjar.

Međusobna suradnja

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović kazao je da nakon osam godina održavanja manifestacije, Zagorce više ni ne promatra kao goste te da mu je drago da će se ona održati i ove godine, nastavio o međusobnoj suradnji.

-Suradnja Primorsko – goranske županije, Grada Rijeke i KZŽ rezultirala je cijelim nizom projekata. KZŽ donirala je našem dječjem vrtiću drvene dječje igračke, preuzela je model građanskog odjela koji se provodi u našim školama, a nakon potresa Grad Rijeka i Primorsko – goranska županija pomogli su potresom pogođena područja. Suradnja postoji i među našim građanima, a i naši gospodarstvenici su počeli intenzivnije surađivati, neki proizvođači su otvorili i svoje dućane na području Rijeke – istaknuo je Filipović.

Zamjenica primorsko – goranskog župana Marina Medarić kazala je da je sigurna da će manifestacija privući niz Riječana i za dolazak u Zagorje te da joj je drago što je veliki broj turista koji dolaze u Zagorje, s područja Primorsko-goranske županije, pa dodala da ima i niz Zagoraca koji borave u Primorsko-goranskoj županiji.

-Pozivam sve Riječane i stanovnike Primorsko – goranske županije da dođu na Korzo, bit će ne samo gastronomski, već i bogata turistička ponuda, lijepa za uši i oči, stoga dođite na Korzo u petak i subotu – poručila je Medarić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba