UZ VOĆE I POVRĆE ZAPOČELE RADIONICE "ZDRAVO I FINO" DND-a ZABOK

MALIŠANI JEDVA DOČEKALI UHVATITI SE KUHAČE: Smoothieji, namazi, umaci, torta, salata i kao glavno jelo tortilje – sve je njihovih ruku djelo

Objavljeno: 25.06.2021. zagorjeinternational

Povodom 2021. – međunarodne godine voća i povrća, na tu je temu održana radionica zdravoga kuhanja za djecu iz Društva “Naša djeca” Zabok. Nove generacije članica i članova Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i članice dječjeg zbora “Zabočki mališani” jedva su dočekali da se ponovo krene s radionicama zdravoga kuhanja koje su već nadaleko poznate među klincima u DND-u Zabok, a i šire.

– U okviru projekta “Zdravo i fino”, koji se u Krapinsko – zagorskoj županiji provodi od 2012. godine, ističe se važnost konzumacije voća i povrća za zdravlje djece. Svaka nova generacija djece ima iste izazove vezane uz stjecanje zdravih navika jedenja i pripreme obroka. Zato ovim radionicama, kroz iskustvo djece, želimo usaditi zdrave prehrambene navike – rekla je voditeljica projekta “Zdravo i fino” Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.

Slabo jedu voće i povrće

Na nju se nadovezala Snježana Krpes, voditeljica radionica zdravoga kuhanja, rekavši da zadnja istraživanja u Hrvatskoj ukazuju da samo jedno od tri djeteta svakodnevno konzumira voće, a jedno od petero djece povrće. – Kako bismo to promijenili i djeci osvijestili zašto svakodnevno jesti voće i povrće, bio je cilj ove radionice – istaknula je Krpes.

Kombinirajući raznoliko sezonsko voće i povrće, meni radionice je, kao i uvijek, bio bogat – dva napitka – Crveni smoothie, od jagoda i banana i Zeleni smoothie, od ananasa i špinata, dva namaza – od avokada i humus (namaz od slanutka), dva umaka – domaća tofuneza i slatkasto – ljutkasti umak, zatim dva deserta – torta od badema s jagodama i Voćni ježeki (varijanta voćne salate) te integralnog kruha s lanenim sjemenkama. Glavno jelo bile su tortilje punjene namazima, svježim nasjeckanim povrćem, crvenim grahom i kukuruzom, prelivene željenim umacima, a za pripremu jela koristili su se recepti iz kuharica ‘Zdravo i fino’.

– Bilo mi je drago što sam sudjelovao u ovoj radionici i naučio neke nove recepte te kako se može kuhati bez kuhanja – rekao je 13-godišnji Jakov, a radionica se svidjela i godinu dana starijoj Sari.

– Svako jelo je na svoj način bilo posebno i imalo je puno vrijednih minerala i vitamina. Naučila sam neke nove načine pripreme jela te kako iskoristiti voće i povrće na najbolji i najlakši način. Najviše su mi se svidjele tortilje koje smo punili po želji te namaz humus uz kojeg smo jeli domaći kruh – izrazila je svoje dojmove Sara.

Problem pretilosti

Radionica u zabočkoj Zelenoj dvorani je i ovog puta okupila iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a na čelu s voditeljicom Snježanom u sastavu Anka Ilinčić, Vjekoslav Flegar, Jana Borovčak te nove snage – nekadašnje polaznice radionica kuhanja Magdalena Škreblin i Mia Hlaban te Ana Grah u ulozi fotografkinje.
Inače, cilj projekta “Zdravo i fino” je promocija, odgoj i poduka djece i mladih o zdravoj prehrani i zdravim životnim stilovima te ih informirati o problemu pretilosti u djece i mladih koja postaje jedna od bolesti sadašnjice. Osim radionice voća i povrća, u ožujku ove godine organizirana je za djecu edukativna šetnja za upoznavanje samoniklog jestivog i ljekovitog bilja koje raste u zabočkim krajevima uz stručno vodstvo Zorice Jadan, prof. biologije. Obilježavanje Međunarodne godine voća i povrća započelo je još u travnju povodom Svjetskog dana zdravlja, izradom veselih i šarenih tanjura u duginim bojama voća i povrća koje označavaju dobrobiti koje voće i povrće imaju za dječji organizam. U planu je i posjet proizvodnji egzotičnog voća i povrća na samu inicijativu djece iz DGV-a Zabok.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba