KAKAV USPJEH UČENIKA SREDNJE ŠKOLE KRAPINA! Pobijedili u finalu završne izložbe programa Generacija NOW, koji provode HT i IRIM

Alen Šćuric, Tomislav Martinez, Borna Bakliža i Dominik Presečki izradili robotsku ruku kojom se upravlja kretnjama ljudske ruke i ‘pomeli’ konkurenciju

Objavljeno: 25.06.2021. zagorjeinternational

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) proglasili su ovogodišnje pobjednike Generacije NOW programa. Pobjednici finala završne izložbe u kategoriji srednjih škola su Alen Šćuric, Tomislav Martinez, Borna Bakliža i Dominik Presečki, učenici Srednje škole Krapina. Mentor im je bio Stjepan Šalković, a ovaj mladi uspješni tim je izradio robotsku ruku kojom se upravlja kretnjama ljudske ruke.
Projekt Generacija NOW provodi Institut za razvoj i inovativnost mladih, u suradnji s Hrvatskim Telekomom i uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj projekta je edukacija mladih te razvoj kreativnosti i inovativnosti. Među 75 institucija odabranih na natječaju, ove je godine bio i Krapinski informatički klub KRIK. U projektu su dobili modernu IoT opremu, mikrokontrolere, senzore i besplatan pristup internetu. Tijekom godine provedena je online edukacija, uz praktični rad na dobivenoj opremi.

170 škola i udruga

Na natječaju za završnu izložbu sudjelovalo je ukupno 170 škola i udruga. Sudjelovanje je bilo obavezno za sudionike iz ove i prošle školske godine, čime je konkurencija bila još jača. Učenički tim iz Krapine izradio je projekt koji prenosi kretnje ljudske ruke u prostoru na robotsku ruku. Koristili su senzor pokreta te izradili vlastiti softver za detekciju kretnji i pokretanje bioničke ruke. Za izradu modela korištena je Catia, a dijelovi ruke ispisivani su na 3D pisaču. Korišteni su servo motori, harmonijski reduktor, Leap motion senzor i Arduino. Za izradu softvera korišten je Unity i Arduino IDE. Mehanički dio robotske ruke sastoji se od 20 servo motora koji pomiču dijelove spojene na njih. Senzor pomoću infracrvenih kamera prati poziciju ljudske ruke u 3D prostoru iznad njega. Softver prima informacije sa senzora te ih prosljeđuje algoritmu koji daje potrebne informacije o kutovima svih zglobova u dlanu. Ovi podaci se nakon izračuna i obrade prenose na Arduino, koji postavlja svaki motor u željeni položaj. Kombinacijom svih dijelova, dobiva se beskontaktno upravljanje robotskom rukom u realnom vremenu. Osim rada za završnu izložbu, vrednovan je i Hackathon, online natjecanje u poznavanju tehnologija korištenih u projektu. Na testu su krapinski učenici osvojili 100 posto bodova. Sumentor na projektu bio je Goran Buntak.

Svira i sprema

U prvom dijelu projekta mladi inovatori KRIK-a pobijedili su na natječaju za izradu digitalne igračke. Patrik Živić, Tomislav Martinez i Filip Podhraški uz vodstvo nastavnika Darija Šimaga i Stjepana Šalkovića izradili su MKR1000 klavir – igračku koja svira i sprema odsviranu glazbu. Ovaj tim je u nastavku projekta pod vodstvom profesora Šimaga izradio Arduino glazbenog robota, koji preko bluetooth zvučnika reproducira glazbu. Tijekom reprodukcije robot se kreće u ritmu i pomiče ruke. Konstrukcija robota je dizajnirana i 3D ispisana, programiran je i za njega je dizajnirana tiskana pločica.

– Timski rad, suradnja, motivacija i inovativnost obilježili su rad učenika i mentora na projektu. KRIK svoje aktivnosti nastavlja kroz Ljetnu školu informatike, od 23. do 27. kolovoza. Voditelj učeničkog tima Alen Šćuric bit će predavač na radionici robotike, a pobjednici natjecanja WorldSkills Antonio Macan i Antonio Hohnjec na radionicama programiranja. Većinu ostalih radionica odradit će nastavnici. Prijavite se već sada na stranicama KRIK-a kako biste stekli znanja i vještine za budućnost i pridružili se Generaciji NOW – kažu iz KRIK-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba