Završena je energetska obnova zgrade mikrobiologije i rendgena u krugu Opće bolnice Varaždin

“U obnovu ove zgrade uloženo je 5,8 milijuna kuna, a ovo je samo dio ukupnih investicija u OB Varaždin, u vrijednosti 240 milijuna kuna”

Objavljeno: 26.05.2021. zagorjeinternational

Ispred zgrade mikrobiologije i rendgena u krugu Opće bolnice Varaždin, održana je završna konferencija energetske obnove spomenute zgrade.

Varaždinski župan Radimir Čačić iskazao je zadovoljstvo završetkom radova i obnovom zgrade.

– Ovdje imamo jedan od manjih, ali ništa manje značajnih projekata kojeg smo realizirali. U obnovu ove zgrade uloženo je 5.867.000 kuna, od čega je 2,9 milijuna kuna europskih sredstava. Ovo je samo dio ukupnih investicija u Opću bolnicu Varaždin u vrijednosti od 240 milijuna kuna. U krugu bolnice obnovili smo sve objekte, ali ima još puno posla u unutrašnjosti objekata, poput nabave opreme i slično. Pred nama je završetak izgradnje nove zgrade za hitni bolnički prijem, dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju. Samo taj blok vrijedi 10 milijuna eura. Slijedi izgradnja Centralnog operacijskog bloka, vrijedna 405 milijuna kuna iz Recovery fonda i to u stopostotnom financiranju Europske unije. Od spomenutog iznosa, jedna polovica usmjerit će se na samu zgradu, a druga u potrebnu opremu. Paralelno, imamo 130 ljudi na specijalizaciji, za što je izdvojeno 130 milijuna kuna. Do sada smo mi izdvajali ta sredstva, a nadalje očekujemo da će financirati Europska unija. Ono što me posebno veseli, jest izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, okvirno vrijedna 25 milijuna kuna. Trebala bi obuhvaćati dvije tisuće kvadrata, a završetak radova je predviđen već sljedeće godine. Ovdje će posebno biti važan novi laboratorij te smo ponosni na činjenicu da ćemo u budućnosti biti spremni odgovoriti novim zahtjevima i prostorno i opremom, nakon što smo u relativno lošim uvjetima, ali s ogromnim entuzijazmom, naporom i radom, savladali ovaj udar pandemije – rekao je župan Čačić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj je rekao kako je ovim radovima ne samo poboljšana energetska učinkovitost, nego je riješen gorući problem samog laboratorija. Naime, krovište zgrade je nekoliko godina prokišnjavalo i stvaralo ogromne probleme u radu, tako da je i taj dio sada saniran.
– Zgrada ispred koje se nalazimo, sadrži mikrobiološki laboratorij koji je u ovo vrijeme pandemije podnosio ogroman teret u samoj dijagnostici te sam stoga iznimno ponosan na sve djelatnike. Trebalo je imati ogromne organizacijske sposobnosti da bi u vrijeme pandemije paralelno radili na energetskoj obnovi, ali i odradili sve zahtjeve koji su bili stavljeni pred njih, a nije ih bilo malo. Varaždinska županija je jedno vrijeme pandemije bila županija s najviše oboljelih u čitavoj Europi, a laboratorij je odrađivao najveći broj testiranja po glavi stanovnika u cijeloj Hrvatskoj – rekao je Bosilj.

Završnoj konferenciji nazočili su i zamjenik župana Robert Vugrin, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin – Šain,predsjednik Upravnog vijeća OB Varaždin Zlatko Koračević, predstavnik Ministarstva zdravstva Gordan Žanić, županijske pročelnice i ravnatelji zdravstvenih ustanova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba