"Pisanice" u Galeriji grada Krapine

ISPLATI SE ‘BACITI OKO’: “Tako velik broj izlagača koji su napravili prekrasne pisanice, dokaz je da kultura itekako živi bez obzira na pandemiju, vjerujemo da će i publika to prepoznati”

Objavljeno: 27.03.2021. Alen Brodar

Uz nadolazeći najveći kršćanski blagdan Uskrs, Galerija grada Krapine već tradicionalno pripremila je Međunarodnu izložbu pisanica. Službenog otvorenja zbog epidemiološke situacije nije bilo, međutim izložba se, osim u Galeriji, može pogledati i virtualno na mrežnoj stranici i YouTube kanalu Pučkog otvorenog učilišta Krapina od 25. ožujka.

Različite tehnike izrade

– Kao i prijašnjih i ove se godine na izložbu odazvao veliki broj autora iz Krapinsko – zagorske i susjednih županija, kao i iz Slovenije i Srbije. Izlagači su djeca vrtićke dobi, osnovnoškolci, umirovljenici, likovni umjetnici, umjetnici amateri, pojedinci koje se u slobodno vrijeme bave izradom pisanica. Pristupi izradi pisanica su različiti, od tradicionalnih načina do modernih izričaja – rekla nam je kustosica Galerije Vesna Kunštek.

Mogu se tako pogledati radovi djece iz obje krapinske osnovne škole, OŠ “Ljudevit Gaj” i OŠ Augusta Cesarca i njihovih područnih škola, krapinskog Dječjeg vrtića “Gustav Krklec”, još osam zagorskih osnovnih škola te Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Izlaže i 60-ak pojedinaca, umjetnika i zaljubljenika u umjetnost iz cijele Hrvatske, Srbije i Slovenije, kao i članovi nekoliko udruga i domova za starije s područja Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije i Zagreba.

Suradnje na EU projektima

– Ova 24. po redu izložba pisanica u krapinskoj Galeriji, vrlo je uspješna s mnogo izlagača, prvenstveno zbog novih suradnji koje smo ostvarili provedbom EU projekata proteklih godina – radi se o projektima “OK, otkrijmo kreativnost” i “Ključ kulture za sve generacije”. S druge strane, ova izložba pokazuje i da kultura živi bez obzira na ove otežane uvjete pandemije i epidemiološke mjere. Dapače, možemo se pohvaliti da se stvarno povećao broj izlagača, a vjerujem da će se time povećati i publika u kulturi, što nam, na kraju krajeve, i jest glavni cilj. Stoga je izložba, osim što se može doći pogledati uživo u Galeriji, objavljena i na YouTube kanalu Pučkog otvorenog učilišta i na našim društvenim mrežama, tako da se može pogledati u bilo koje doba dana, a i mnogo duže nego što će izložba službeno biti postavljena u Galeriji – rekla nam je Grozdana Pavlović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina koje ove godine obilježava 60 godina djelovanja, a u okviru kojeg djeluje i Galerija grada Krapine.

Osim online, što možete učiniti kada god želite, izložba se u Galeriji može pogledati uživo do 16. travnja, radnim danom od utorka do subote od 10 do 13 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba