"Mreža pomoći hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata“

Za bolesne i nemoćne branitelje osigurali “Pomoć u kući“, nabavili kombi vozilo za prijevoz liječniku, a pružaju i psihosocijalnu pomoć te organiziraju razne radionice

Objavljeno: 09.03.2021. zagorjeinternational

Županijska podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije korisnik je projekta “Mreža pomoći hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata”. Projekt je vrijedan 1.733.981,55 kuna, a iz Europskog je socijalnog fonda sufinanciran iznosom od 1.473.884,32 kune. Provodi se od veljače 2019., uz partnere, Udrugu hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a KZŽ, Udrugu veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun” i Udrugu ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi KZŽ, te uz dva posrednička tijela – Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva.

Plivanje i ronjenje

Cilj projekta je povećanje kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata kroz edukaciju, informiranje, druženje, aktivno starenje i pružanje izvaninstitucionalnih usluga, a provodi se na području KZŽ, s posebnim naglaskom na korisnike iz ruralnih krajeve s nižim stupnjem razvoja. Kroz element pružanja usluga psihosocijalne pomoći, provodi se sedam vrsta radionica – motivacijske, psihološke, kreativno – umjetničke, likovne, sportsko – rekreacijske radionice, radionice fotografije i radionice komunikacijskih vještina.
Drugi ključni element projekta je pružanje usluga u kući u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti, što uključuje pomoć pri obavljanju kućanskih poslova te čišćenju stambenog prostora i okoliša, prijevoz i pratnju na liječničke preglede, kontrole i terapije, te prijevoz korisnika na društvena događanja, poput obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata.
Na press konferenciji predsjednik Podružnice UHDDR-a KZŽ Mario Draganić otkrio je da u sklopu projekta provode informatičke radionice za branitelje, zatim radionice psihološke podrške za svoje korisnike, kreativne, umjetničke, sportsko – rekreativne radionice, aktivnost “Hodanjem do zdravlja”, ali i aktivnosti koje su prilagođene zdravstvenom stanju i dobi korisnika, pa su tu pikado, kartanje, a sklopili su i ugovor sa suradničkom organizacijom Đidara za korištenje sportske dvorane s trenerom, a koriste i teretanu. Sklopljen je i ugovor sa suradničkom organizacijom Ronilački klub AdriatiCro, koji su pružili usluge tečaja plivanja i ronjenja.

Važne obljetnice

U sklopu aktivnosti “Pomoć u kući“, dvije gerontodomaćice obilaze bolesne i nemoćne branitelje i pomažu im u svakodnevnim kućanskim poslovima, a, zahvaljujući projektu, kupljeno je i kombi vozilo. Njime se korisnicima osigurava prijevoz do socijalnih i zdravstvenih ustanova, a koriste ga i za putovanja na obilježavanja važnih obljetnica Domovinskog rata izvan mjesta stanovanja.
Draganić otkriva kako je na početku provođenja projekta bilo dosta skepse i bilo je teško potaknuti braniteljsku populaciju da se uključi u aktivnosti, ali su ipak prepoznali vrijednost projekta tako da je odaziv odličan.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba