U Hrvatskoj potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7.

Mutacije su pronađene u uzorcima 50-godišnjaka i 34-godišnjaka te kod tri i pol godišnjeg djeteta

Objavljeno: 10.02.2021. zagorjeinternational

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7. a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, priopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva, a prenosi N1.

Prema navodima Ivana – Christiana Kurolta, koji je sa suradnicima napravio sekvenciranje, radi se o mutacijama u proteinu šiljku (spike): delecija HV69/70, delecija Y144, N501Y, A570D, P681H i T716I.

U Klinici za infektivne bolesti od 20. siječnja ukupno je sekvenciran 61 uzorak i to – 27 iz Zagreba i Zagrebačke županije, 16 uzoraka iz Brodsko-posavske županije, osam iz Virovitičko-podravske, šest iz Sisačko-moslavačke te četiri iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije. O svemu su obaviješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji. Sva tri uzorka su poslana i u ECDC u sklopu pošiljke, koja je danas s uzorcima iz raznih dijelova hrvatske upućena iz HZJZ-a – navodi Ministarstvo zdravstva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter