Zagrebom operira homofobna banda?

Muškarac koji je zapaljen u Maksimiru kaže: “Razmišljam o nabavljanju suzavca ili elektrošokera za samoobranu”

Objavljeno: 02.02.2021. zagorjeinternational

Od napada na gay muškarca (51) u Maksimiru prošlo je mjesec dana. Čini se kako policija trenutačno tapka na mjestu. Krim-policija i državno odvjetništvo događaj su okarakterizirali kao pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda u vezi sa zločinom iz mržnje.

O svemu je ponovno odlučio progovoriti napadnuti muškarac.

– Prije desetak dana sam otpušten iz bolnice. Lice mi se oporavlja, ali lijeva ruka nije dobro te idem na previjanja. Još uvijek čekam povratne informacije od policije. Sama pomisao na onu večer me zaledi. Trudim se ne razmišljati o tome, moram ići naprijed i jedva čekam vratiti se na posao jer rad liječi moju psihu. Iskreno, ne vjerujem da će se slučaj riješiti s obzirom na početne policijske sumnje u moju priču. Odmah po zaprimljenoj dojavi, dok sam se onako grčio od bolova zapaljene kože i pričao što mi se dogodilo, policajac mi je u startu rekao: “Jel ti znaš tko sam ja? Tvoja priča ne drži vodu.” Pretpostavljam da je u startu moj slučaj olako shvaćen – rekao je napadnuti muškarac.

Pohvalio je policajce koji su mu sutradan došli u bolnicu. Kaže kako se ne boji novog napada.

– Govore mi pojedinci da ne hodam više tamo, ali i da ne izlazim više noću. Pa zar da budem rob šačice huligana i prestanem normalno živjeti? Da živim kao u zatvoru? Nema šanse. Maksimirski park je prekrasan. Tamo svi odlaze udahnuti zrak, prošetati, uživati. Postoje i punktovi gdje se okupljaju istospolne skupine. A razmišljam o nabavljanju suzavca ili elektrošokera za samoobranu – zaključio je muškarac.

U Zagreb Prideu su uvjereni da je u pitanju homofobna banda jer im se nakon objave članka o napadu na gay muškarca javila osoba koja tvrdi da je lanjskog kolovoza svjedočila napadu na homoseksualnu osobu na Jarunu te da je napad djelomično i spriječila. Rekla je da ima saznanja o još jednom homofobnom napadu u maksimirskom parku. Napadači su u oba slučaja usred ljeta nosili rukavice.

– Svjedok tog napada na Jarunu pokazao je hrabrost i odgovornost jer je, čuvši zapomaganje i uočivši žrtvu kako bespomoćna na tlu prima teške udarce i jauče, počeo vikati i krenuo je prema napadačima. Napad je tako prekinuti, a žrtva je uspjela izvući živu glavu. Sam slučaj nije prijavljen policiji, ali se kasnije svjedok javio u policijsku postaju i stavio na raspolaganje da u slučaju pronalaska napadača bude pozvan na prepoznavanje. Također, isti svjedok ima i posrednih informacija, preko žrtava koje osobno poznaje, o još jednom napadu u kolovozu u Parku Maksimir kada su dvojica muškaraca napadnuta prvo fizički, a potom i lakozapaljivom tvari. Nije rijetkost da se slučajevi nasilja i diskriminacije ne prijavljuju te da velika većina ostane nezabilježena – kaže Franko Dota iz Zagreb Pridea.

Upozorava da sve ukazuje na to da na dva zagrebačka javna okupljališta za gay muškarce operira naoružana i organizirana skupina homofobnih bandita koji napadaju gay osobe, pojedince i fizički slabije od sebe.

– To nisu izolirani incidenti, nego teški, brutalni zločini iz mržnje. To su napadi na cijelu LGBTIQ zajednicu koji su nezabilježeni u posljednjih 20 godina – zaključuje Dota za Jutarnji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba