U Zagorju 10 novih slučajeva zaraze koronom, preminula je jedna osoba

BROJKE SVE BOLJE: U OB Zabok se od ponedjeljka zatvara dio COVID odjela, koji postaje odjel interne s 30 kreveta

Objavljeno: 29.01.2021. AB

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Anđelko – Ferek Jambrek na konferenciji za medije u Svetom Križu Začretju rekao je da je ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze u Zagorju trenutno 112. U samoizolaciji se nalazi 647 osoba.

– Imamo jednu preminulu osobu u posljednjih 24 sata. Hospitalizirano je 60 osoba, 44 pacijenata se nalazi u OB Zabok, od kojih su tri osobe su na respiratoru, dok se na COVID odjelu u Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama nalazi 16 pozitivnih osoba. Inače, kroz COVID odjel u Stubičkim Toplicama prošlo je 129 pacijenata, otpušteno ih je bilo 114, preminulo 15, kroz COVID odjel u Krapinskim Toplicama je prošlo 118 pacijenata, sedam ih preminulo, a u OB Zabok tokom čitave godine prošlo je 1500 pozitivnih pacijenata, a nažalosti ih je umrlo 243.

– No u posljednje su vrijeme brojke zadovoljavajuće jer je broj novooboljelih u stalnom padu. Broj hospitaliziranih nije pratio taj trend, ali je sad i on počeo lagano padati. U prvom tjednu siječnja imali smo 23 posto pozitivnih na broj testiranih, u drugom tjednu 18 posto, u trećem 12, a sada u zadnjem tjednu je 10,6 posto. U najgorem periodu nam je postotak bio čak 48 posto u odnosu na broj testiranih, tada smo dnevno imali 287 novih slučajeva. Svejedno, i dalje apeliramo na pridržavanje epidemioloških mjera, unatoč dobrim brojkama – maska, higijena i distanca su najvažnije u borbi s koronavirusom  – poručio je načelnik stožera.

Ravnatelj zabočke bolnice Tihomir Vančina nadovezao se, rekavši da dok god imaju pacijente na respiratoru i kandidate za respirator, ne mogu reći da je dobro te se i dalje svi moraju pridržavati mjera. Najavio je i da se od ponedjeljka jedan dio COVID odjela u OB Zabok zatvara i postaje čisti odjel interne medicine s 30 kreveta.

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KZŽ dr. Gordana Popijač Cesar govorila je o cijepljenju te je istaknula da je do današnjeg dana cijepljeno 1367 zdravstvenih radnika i 1494 korisnika domova.

– Nastojat ćemo procijepiti sve koju su dobili prvu dozu. Nadamo se da će se nakon 15. veljače u distribuciju i druga cjepiva – rekla je Popijač Cesar te dodala kako je u Krapinsko – zagorskoj županiji s dvije doze dosad procijepljeno 903 ljudi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba