Ministar Darko Horvat najavio:

“Republika Hrvatska će na području na kojem je proglašena katastrofa u cijelosti osigurati financiranje obnove nekretnina”

Objavljeno: 14.01.2021. zagorjeinternational

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat predstavio je konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije i Zagrebačke županije.

Govoreći o velikim razmjerima šteta koje su nastale nakon potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine na području Sisačko – moslavačke i Karlovačke županije, istaknuo je kako je potrebno izmijeniti i dopuniti postojećih zakonski okvir kako bi se omogućilo provođenje postupaka obnove i stambenog zbrinjavanja na području dviju najpogođenijih županija, kao i dodatne sanacije koje su isti potresi prouzročili na području Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije.

– Prihvaćenim prijedlogom izmjena i dopuna, proširuje se zemljopisno važenje Zakona na području Sisačko – moslavačke i Karlovačke županije, a Republika Hrvatska će na potpomognutom području u kojem je proglašena katastrofa u cijelosti osigurati financiranje obnove za one nekretnine u kojima stanuju njihovi vlasnici, odnosno njihovi srodnici – istaknuo je tom prilikom ministar Horvat.

U obnovu se uključuje i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Fondu za obnovu se proširuje nadležnost

Isto tako, novitet ovih izmjena je da se Fondu za obnovu proširuje nadležnost na Sisačko – moslavačku i Karlovačku županiju, dok se sa svrhom povećane djelotvornosti u provedbu obnove obiteljskih kuća na područjima pogođenim katastrofom uključuje Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a koji ima najveću prisutnost na tom prostoru.

Također, uzimajući u obzir činjenicu da je velik dio stanovništva na pogođenim područjima ostao bez svojih domova, pojačava se i model privremenog stambenog zbrinjavanja pomoću pokretnih, privremenih i montažnih objekata. U skladu s time, država te lokalna i područna (regionalna) samouprava će omogućiti privremeni smještaj u nekretninama kojima raspolaže, za one građane čije se nekretnine trenutno ne mogu koristiti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba