Želite izračunati jačinu potresa u svom mjestu? Seizmolozi objavili kako to možete napraviti

Objavljeno: 07.01.2021. zagorjeinternational

S Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu objasnili su kako se računa intenzitet potresa po udaljenosti od epicentra. Objasnili su kolika je magnituda potresa 6,2 u Petrinji bila u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i drugim gradovima, odnosno kako se to računa po udaljenosti.

– Vas zapravo zanima intenzitet potresa u vašem mjestu. Naime, učinak potresa na nekoj lokaciji izražava se preko intenziteta potresa. Magnituda je veličina definirana tako da ne ovisi o udaljenosti, tj. jednaka je na svim udaljenostima.

Učinci potresa na pojedinoj lokaciji ovise o svojstvima izvora potresa, udaljenosti od žarišta potresa te o njegovoj dubini. Također ovise o lokalnim svojstvima tla, topografiji terena i građi Zemlje između žarišta i Vaše lokacije. Učinci potresa na građevine ovise još i o načinu gradnje.

Zato intenzitet potresa nije jednostavno izraziti formulom, što se lijepo vidi na slici makroseizmičkog intenziteta za Pokupski potres 1909. godine. Jednadžba ovisnosti intenziteta o udaljenosti koja se najviše koristi na našem području (koja najbolje odgovara geološkoj građi) jest Koevesligethyjeva (1907) jednadžba:

gdje je Imax procijenjeni intenzitet na hipocentralnoj udaljenosti r (izraženoj u kilometrima) za potres na dubini h (u kilometrima), intenziteta u epicentru I0. Također, α je koeficijent apsorpcije koji se određuje na temelju mjerenih podataka za neko područje, a u području Dinarida iznosi 0,005 km-1, µ je dekadski logaritam broja e te iznosi 0,4343 – kažu s Geofizičkog odsjeka PMF-a, prenosi N1.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba