Od Možemo do NE Možemo

Propali pregovori SDP-a i Možemo, na izbore u Zagrebu neće ići zajedno

Objavljeno: 24.12.2020. zagorjeinternational

Propali su pregovori između platforme Možemo! i SDP-a o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Zagrebu u svibnju sljedeće godine. Stranke neće imati zajedničke liste te u borbu protiv Milana Bandića neće ići sa zajedničkim kandidatom.

– Pregovori su definitivno propali zbog ultimatuma Možemo!. Došli su s unaprijed definiranim stajalištem da idu sami na izbore i pored njih još dva bloka. Za SDP to znači da ćemo na svoju listu pozvati Glas i ostale oporbene stranke ljevice i centra, a imat ćemo i svog kandidata za gradonačelnika – kazao je jedan SDP-ovac. Dodao je da će SDP do 7. siječnja objaviti ime svog kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Kandidat ne bi trebao biti predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Gordan Maras. U SDP-u su razočarani stavom platforme Možemo!, posebno jer su razmišljali s njima dugoročnije surađivati pa i na idućim parlamentarnim izborima.Smatraju da ovo nije dobar ishod jer je u nedavnoj anketi 80 posto birača Možemo navelo da nemaju problem s time ako će ići u koaliciju sa SDP-om. U redovima platforme Možemo tvrde da nije baš tako, a iz razgovora s njima definitivno proizlazi kako oni i SDP-ovci ne iščitavaju rezultate ankete na isti način.

– Ne bih dramatično rekla da su pregovori propali. Ako idemo u veliku bitku, trebamo imati dobru strategiju. SDP je išao sa stavom da imamo zajedničku listu ili ništa. Ne bih rekla da anketa ide baš u tome pravcu. Kada se išlo na izbore 2000. godine dva bloka su napravila najbolju sinergiju – rekla je jedna od članica platforme Možemo!

Kaže da su tri bloka bila jedna od varijanti koje je predlagala platforma Možemo!

 – U SDP-u su prebacili balun u naš teren, ali su došli su s idejom da kao stranka slično kotiraju kod birača kao i mi – kaže. Dodaje kako im nije bio u redu ni stav SDP-a da imaju jednu listu, a deset ulaznih mjesta.

– Ako je cilj promjena, onda nitko ne može ucjenjivati. Mi nismo nikada sudjelovali u vlasti u Zagrebu i nitko od nas nije izašao ispod Bandićeva šinjela. Neka imaju svoga kandidata, ali treba vidjeti što je zajednički izlazak protiv Bandića, što bi značila zajednička kampanja, zajedničko organiziranje promatrača – kaže osoba iz Možemo.

Osoba koja nije ni iz jednog od ova dva bloka kaže da svi oni koji su u sredini sada trebaju vidjeti kako su točno završili razgovori između Tomaševića i SDP-ovaca, i pozicionirati se prema novoj situaciji. Anka Mrak Taritaš, Renato Petek i ostali će morati odlučiti hoće li sa SDP-om koji im je već otvorio vrata ili s Možemo, ako ih uopće pozovu.

– Vidi se iz ankete tko kome uzima. Jasno je da se najviše preklapaju biračka tijela SDP-a i Možemo i borit će se međusobno. Struktura im je lijevo i prema lijevom centru. Petek i Mrak Taritaš imaju daleko više birača centra nego ostali – kaže za Jutarnji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba