Nezavisni vijećnik iz Oroslavja Viktor Šimunić dobio je propusnicu za pet minuta. Nakon što je priča objavljena, Stožer civilne zaštite ju je poništio

Susjed ne može doći brinuti o majci, a njemu su odobrili propusnicu za misu u Zagrebu: “Odlučio sam dokazati da sustav nema smisla i da su kriteriji neujednačeni”

Objavljeno: 24.12.2020. zagorjeinternational

“Bojim se otići u crkvu u Oroslavju ili Stubičkim jer će biti vjerojatno gužve, a ova crkva je zaista velika, te bi tamo istinski mogao naći svoj duhovni i božićni mir”, naveo je kao zahtjev za dobivanje propusnice nezavisni vijećnik iz Oroslavja Viktor Šimunić. Propusnica mu je za dolazak iz Krapinsko-zagorske županije u Zagreb na misu u crkvu Sveta Mati Slobode odobrena u pet minuta.

Šimunić kaže da ga je na traženje propusnice za ovu svrhu ponukala nemoć susjede koja već tri dana ne zna hoće li joj sin moći doći. Naime, njen sin već dva dana pokušava ishoditi propusnicu za brigu o majci. Kako piše u liječničkoj dokumentaciji koju je poslao 24sata, žena ima 92 godine, teško je pokretna i ovisna o tuđoj skrbi. On je sin jedinac i jedina osoba koja se skrbi o njoj. Šimunić kaže da je u srijedu došao s posla i majka mu je prenijela problem koji ima susjeda.

– Nepokretna susjeda je u strahu da joj sin neće moći doći i muče se s propusnicama. Nisam mogao vjerovati, ali onda sam odlučio dokazati da sustav nema smisla i da su kriteriji neujednačeni. Obitelj me uvjeravala da neću dobiti propusnicu sa svojim obrazloženjem da zbog duhovnog mira moram u Zagreb. Stigla je za pet minuta! – opisao je Šimunić. Napominje kako mu na meti nije crkva već loš sustav.

– Svatko od nas nosi Božić u svom srcu i može naći svoj mir, nemam ništa ni protiv Crkve ni vjernika, nego je ovo moja borba protiv lošeg sustava i neujednačenih kriterija. Susjedu se stvara nevjerojatni stres može li se doći brinuti o majci i vjerojatno nije jedini. Želio sam na to ukazati – kazao Šimunić.

U kronologiji koju je susjed poslao redakciji 24sata vidi se da je prvo tražio propusnicu u Zagrebu, ali je odbijen jer mora tražiti prema mjestu prebivališta majke. Zatim je tražio od stožera Krapinsko-zagorske županije, ali onda je upućen na Ravnateljstvo civilne zaštite. Njima je poslao mail na službenu adresu i priložio liječničku potvrdu. Nitko mu do sinoć nije odgovorio. Propusnicu pokušava dobiti od ponedjeljka ujutro.

–  Ne mogu shvatiti bezdušnost ili možda potpunu nesposobnost ljudi koji određuju sudbine drugih i odlučuju o životu i smrti. To je dakle ta briga za strije osobe o kojoj trabunjaju političari kad im treba podrška glasača. Moram se pitati koja je ovo država  – napisao je ogorčeno.

Ekspresno je poništili

Svega sat vremena nakon što je objavljena priča o tome kako je Šimunić dobio propusnicu, Stožer civilne zaštite ju je opozvao. Kao razlog su naveli da je zatražena s ciljem zlouporabe. Šimunić kaže kako dobivanje pa poništenje propusnice pokazuje kako sustav ne funkcionira.

– Što sam ja to zlorabio?  Poslao sam zahtjev, oni su ga odobrili, nisu me ništa pitali. Nevjerojatno je čime se oni bave i u manje od sat vremena od objave članka, oni su se brinuli kako meni poništiti propusnicu. A moj susjed je još nije dobio za posjet majci. To je primjer kako sve kod nas funkcionira. Poručuju mi da sam bio zločest, pa sam dobio po prstima. Tako sve kod nas funkcionira: glasan si, nema promaknuća. Pobuniš se, nema posla. Sramota je da se tako blamiraju. Neka radije riješe propusnice ljudima čiji roditelji čekaju nemoćni da ih netko dođe posjetiti – rekao je Šimunić za 24sata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba