U Zlataru potpisan Sporazum o zajedničkom interesu za izgradnju sportske dvorane

Zemljište je tu, interes je tu, još “samo” treba pronaći model financiranja, a tri su opcije – u dvije može pomoći Vlada, dok je treća kreditno zaduženje Grada i Županije

Objavljeno: 22.12.2020. AB

U Zlataru su krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek i zamjenik ravnateljice Srednje škole Zlatar Mladen Pavetić potpisali  Sporazum o zajedničkom interesu za izgradnju sportske dvorane kraj srednje škole.

Hangar tvornice

– Nalazimo se u bivšem hangaru tvornice u kojem se odvijala nastava tjelesnog odgoja, ali je zbog trošnosti i opasnosti od ozljeđivanja ovaj prostor stavljen izvan funkcije. Pozdravljam svaku inicijativu i akciju za gradnju sportske dvorane jer se sada nastava tjelesnog i zdravstvenog odgoja odvija u učionici ili na otvorenom. Želim brzo i sretnu izgradnju dvorane, kako bi učenici i učenice te naši profesori konačno dobili adekvatan prostor za odvijanje nastave tjelesnog odgoja – kazao je zamjenik ravnateljice Mladen Pavetić, na kojeg se nadovezala gradonačelnica Auguštan – Pentek, inače bivša djelatnica Srednje škole Zlatar.  

– Drago mi je što smo danas ponovno ovdje, u nekoj improviziranoj dvorani koja nije više u funkciji, ali dok sam radila u školi, evo ovo je bila sportska dvorana za našu djecu. Ona nije zadovoljavala ni učeničke, a naravno niti gradske potrebe, koje imaju naše udruge, naši
sportski klubovi te građani. Posebna mi je čast što je ovo sad drugi korak kojim idemo prema cilju. Svi moraju znati da se to ne može postići odjednom i da mora postojati neka procedura i da moraju biti osigurana sredstva. Stoga pozdravljam gospođu Željku Potočki koja je imala razumijevanja i koja je prodala Krapinsko – zagorskoj županiji zemljište, kako bismo mogli planirati našu buduću dvoranu. Grad Zlatar je usvojio proračun u kojem smo osigurali sredstva za projektnu dokumentaciju i drago mi je da se Županija također uključuje s 50 posto sredstava za izradu projektne dokumentacije. Ovo je bitno, ne samo za Grad Zlatar, za našu srednju školu, već i za našu Županiju. Veselim se i vjerujem da ćemo do proljeća već imati građevinsku dozvolu i kako bismo onda mogli dalje planirati financijska sredstva, vidjeti sljedeće financijske omotnice – i vjerujem, možda već i u sljedećoj godini, započeti izgradnju naše sportske dvorane – kazala je gradonačelnica Auguštan – Pentek.

Župan Kolar kazao je da je ovo bio prvi korak, no odmah je napravljen i drugi, potpisivanjem Ugovora o kupoprodaji zemljišta namijenjenog za izgradnju sportske dvorane sa Željkom Potočki, s kojom je početkom listopada potpisan i predugovor.

– S obzirom na to da moramo ići u izmjene prostornog plana, a to je postavljeno kao prioritet, vjerujemo da će i prostorni plan i građevinska dozvola biti izdani negdje u svibnju 2021. godine. Nakon toga nam slijedi završni korak, zatvaranje financijske konstrukcije za izgradnju dvorane, za što imamo tri mogućnosti. Jedna je ako Vlada RH kroz mehanizam za oporavak ispregovara 100-postotno financiranje za izgradnju dvorane. Kakvu će Vlada donijeti odluku o trošenju tih sredstava, još uvijek ne znamo. Druga mogućnost je nova financijska omotnica, ako Vlada ispregovara da se njome mogu financirati objekti vezani za školstvo, što bi značilo da bismo dobili 85 posto bespovratnih sredstava, a ostatak od 15 posto podijelili bi Grad Zlatar i Županija. Ako ni ta varijanta ne prođe, uvijek postoji mogućnost kreditnog zaduženja, gdje ćemo ponovno sjesti Grad i Županija i dogovoriti model kako završiti ovaj projekt. U svakom slučaju, ovdje slika uistinu govori više od tisuću riječi i da je bilo krajnje vrijeme da poduzmemo taj korak da se u Zlataru izgradi sportska dvorana. Bilo je već želje i pokušaja, međutim, nismo uspjeli riješiti imovinsko – pravne odnose, niti naći zemljište. Sada kad smo riješili zemljište, otvorile su nam se ostale mogućnosti da krenemo u projekt – kazao je Kolar te zaključio: 

Lokalpatriotizam

– Odlična zlatarska Srednja škola, učenici i učenice koji ovdje pohađaju nastavu, profesori i profesorice sigurno zaslužuju jednu modernu sportsku dvoranu, kao i Grad Zlatar, koji je poznat kao sportski grad s nizom udruga, koje će ovdje moći naći svoj dom. Zahvaljujem gospođi Željki, koja je pokazala duh lokal-patriotizma i što je, bez obzira na druge ponude koje je imala, pa i nešto izdašnije od naše, ipak odlučila zemljište prodati Gradu, odnosno Županiji, da bi Zlatar mogao dobiti sportsku dvoranu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba