ZA 757 MILIJUNA DOLARA

MORH od Amerikanaca nabavlja 76 borbenih gusjeničara Bradley

Objavljeno: 08.12.2020. zagorjeinternational

Američki State Department je prošlog tjedna odobrio prodaju naoružanja Hrvatskoj. Čini se kako je zbog toga napokon počela nabava 76 borbenih gusjeničara Bradley i pripadajućeg naoružanja o čemu se govorilo godinama. Prema tvrdnjama Amerikanaca sve bi moglo koštati 757 milijuna američkih dolara. Sama vozila koja je SAD donirao stoje oko 157 milijuna dolara. MORH je još u ljeto 2019. odobrio nabavu vozila, ali se projekt oduljio. Dokaz da se kreće u realizaciju projekta bilo je usvajanja vojnog proračuna za 2021. godinu jer se u njemu nalazi i stavka o nabavi borbenih vozila u iznosu od 161 milijun kuna.

U MORH-u kažu kako potpisivanje ugovora s Amerikancima očekuju do kraja 2021. godine. Iznos iz proračuna pokrio bi prvu ratu nabave vozila. U prvom dijelu napravit će se samo dovođenje vozila u operativnu upotrebu, a u kasnijim se planira modernizacija. Računa se kako bi to stajalo dva do tri milijuna dolara po vozilu.

MORH trenutačno razmatra mogućnost opremanja Bradleya koje nam je ponudila vlada SAD-a te koliko će se vozila na kraju uzeti. U sklopu nabave tih vozila ponuđen je i cjelokupni paket koji uključuje simulator, obuku, specijalne alate i opremu za održavanje, kao i pripadajuća ubojna sredstva, streljivo 25 mm za top, te TOW 2A RF, radijski vođene protuoklopne rakete, kao i projektile TOW Bunker Booster za uništavanje utvrđenih pozicija. Američka je vlada odobrila rekordno veliku prodaju tih raketa Hrvatskoj, tako da RH može kupiti čak više od 1700 TOW projektila.

U MORH-u potvrđuju očekivanje da će u ostvarivanje tog projekta biti uključen i slavonskobrodski Đuro Đaković Specijalna vozila, i to kao podizvođač multinacionalne tvrtke BAE Systems, originalnog proizvođača vozila Bradley. Te kompanije imaju jaku vojnu proizvodnju, uključujući i poznatu Tatru, a specijalizirane su za proizvodnju oklopnih transportera te sudjeluju u proizvodnji i opremanju takvih vozila proizvođača iz nekoliko drugih zemalja.

Prema dokumentima State Departmenta, Hrvatska je zatražila kupnju i modernizaciju te podršku za Bradleye, u što, između ostalog, ulaze 84 strojnice M240, 1103 projektila TOW 2A, 100 projektila TOW2 i 500 TOW Bunker Booster projektila. Uključeni su i lanseri dimnih bomba M257, streljivo, radiooprema, simulator, poseban oklop, tehnologija Hunter/Killer, rezervni dijelovi, prateća oprema, nadogradnja i modernizacija motora i transmisije, lanseri TOW projektila, oprema za komunikaciju, alati, obuka te logistička i tehnička podrška.

Jačanje saveznika State Department objašnjava svoje zeleno svjetlo Hrvatskoj time što će prodaja podržati vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti NATO-ova saveznika. Projekt uključuje i dolazak američkih “trenera” koji će obučavati hrvatske vojnike, mehaničare i inženjere. Američka vlada dat će još 25 milijuna dolara za početak kompletne modernizacije, javlja Večernji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba