DAN JE DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI

LJUDI KOJIMA SE DIVIMO: U KZŽ ove su godine 122 darivatelja s jubilarnim brojem darivanja krvi, njih troje krv je darovalo čak 125 puta

Objavljeno: 25.10.2020. JJ

Danas se u Republici Hrvatskoj obilježava Dan dobrovoljnih davatelja krvi. Na taj je dan 1953. godine u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je i sam darivatelj krvi, uputio je čestitku svim darivateljima krvi.

– U Hrvatskoj je darivanje krvi preko 40 godina samodostatno, zahvaljujući čemu niti u jednom trenutku ne postoji bojazan da nećemo imati dovoljan broj doza krvi. Gledajući na razini Europe, Hrvatska je u samom vrhu po broju prikupljenih doza krvi, a Krapinsko – zagorska županija je uvijek na prvom ili drugom mjestu u Republici Hrvatskoj, zbog čega mi je velika čast biti na čelu županije koja prednjači u tome. Naravno, bez vas, darivateljica i darivatelja krvi, vaše osviještenosti, to ne bi bilo moguće. Hvala vam na vašoj dobroti i nesebičnosti! Ujedno pozivam sve one koji mogu, da se pridruže ovim sjajnim ljudima i da oni sami počnu darivati krv jer “Krv nas sve spaja!” poručio je župan Kolar.
S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, svečanost dodjele priznanja darivateljima krvi, koja se tradicionalno održava povodom Nacionalnog dana darivatelja krvi, nije održana, no vrijedi spomenuti da su ove godine na području županije 122 darivateljice i darivatelja krvi s jubilarnim brojem darivanja, od kojih je čak troje krv dalo 125 puta te deset koji su krv dali 100 ili više puta.


Poruka predsjednice Županijske skupštine Vlaste Hubicki uz Hrvatski dan darivatelja krvi:

Prošle je godine u Hrvatskoj prikupljeno čak 190.543 doze krvi, čime je nastavljen polustoljetni niz samodostatnosti u zalihama krvi.  Velik doprinos ovom uspjehu dali su i brojni dobrovoljni darivatelji krvi iz našeg najljepšeg „frtalja“ svijeta, koji svojim nesebičnim  odricanjem za dobro drugih već dugi niz godina Krapinsko-zagorsku županiju smještaju u državni vrh po broju prikupljenih doza u odnosu na broj stanovnika.

Plemenitim činom darivanja samo jedne doze krvi mogu se spasiti čak tri ljudska života. Potrebe za krvi dakako nisu prestale u doba pandemije te stoga nisu stala ni dobrovoljna darivanja. U petak je završena još jedna akcija Gradskog društva Crvenog križa Donja Stubica, dok nas prema objavljenom rasporedu već u prvoj polovici studenoga čeka nova akcija GDCK Krapina. Zahvaljujem svima koji se odazivaju na akcija društava Crvenog križa u našoj županiji te sve njih, a nadam se i brojne nove darivatelje, pozivam da i u narednom razdoblju daju krv i time nastave spašavati ljudske živote.

U ime članica i članova Županijske skupštine svim dobrovoljnim darivateljima krvi s područja Krapinsko-zagorske županije čestitam Hrvatski dan darivatelja krvi te im zahvaljujem na nesebičnosti i humanosti koji pokazju sa svakom darovanom dozom krvi.

predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, dr.vet.med.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba