SASTANAK U MAČU: Odličan iskorak nakon dugog niza godina, "biser nije propao preko noći"

Kroz nekoliko mjeseci riješit će se vlasništvo, a onda Sutinske toplice mogu u prodaju

Objavljeno: 21.08.2020. zagorjeinternational

U prostorima Općine Mače održan je sastanak kako bi se ustanovilo u kojoj je fazi rješavanje imovinsko – pravnih odnosa vezanih za Sutinske toplice. Naime, kroz povijest su se mijenjali mnogi vlasnici, a posljednji i trenutni u nizu jest Ivančica d.d..

Na sastanku su bili predstavnik Ivančice d.d. Jurica Ilčić, općinska načelnica Mladenka Mikulec, zamjenik načelnice Ivan Herceg, predsjednik Općinskog vijeća Mladen Sedak Benčić te direktor geodetske firme Gromatic KR d.o.o..

Izrada elaborata

– Kupalište ne radi od 2013. godine. Trenutni vlasnici nisu raspolagali potrebnim sredstvima za ulaganje te su Sutinske toplice nažalost zarasle u šikaru. Unazad tri godine održano je nekoliko sastanaka s vlasnicima te je napravljen terminski plan rješavanja problematike navedenog kompleksa. Na Općinskom vijeću Mača u ožujku 2018. godine osnovano je i Povjerenstvo za Sutinske toplice, koje se bavi problematikom te pronalasku rješenja za obnovu i stavljanje u funkciju istih. Komunikacija je s vlasnicima postala konkretnija 2019. godine, kada je ustanovljen glavni problem – imovinsko pravni odnosi. Zemljište je dakle privatno, a voda državna te nema veze što se izvor nalazi na području općine Mihovljan, država izdaje koncesiju za taj dio – objasnila je načelnica Mikulec, dodajući da je na ovotjednom sastanku direktor geodetske firme obrazložio trenutno stanje – u tijeku je parceliranje i evidentiranje stvarnog stanja. Predstoji pregled još jedne čestice te zatim izrada geodetskih elaborata. Po potvrdi elaborata pokrenut će se zemljišno – knjižni ispravni postupci čiji produkt će biti upis vlasništva na parcele obuhvaćene elaboratima.

– Procjenjuje se da će biti sređeno pet hektara zemljišta. Pretpostavka je da bi cijeli postupak trajao četiri mjeseca u normalnim uvjetima, no budući da su ponovno postrožene epidemiološke mjere, rad nadležnih službi i ročišta je dodatno usporen te će postupak trajati ovisno o trajanju navedenih mjera – kazala je načelnica.

Predstavnik Ivančice d.d., napomenuo je kako bi po sređivanju vlasništva cijela površina bila na prodaju te će biti na raspolaganju zainteresiranim investitorima. Općina Mače je u međuvremenu pokrenula i provela prvu izmjenu i dopunu općinskog prostornog plana. Ivančica d.d. je imala zahtjeve po šest točaka koje su se ticale ukidanja strogih propisa moguće izgradnje kompleksa, kao što su katnost, visina svoda, maksimalna izgrađenost i slično.

Još jedna zona

– Imajući u vidu lakši i fleksibilniji budući razvoj, svi zahtjevi osim jednog su prihvaćeni. Nije prihvaćen prijedlog ukidanja DPU, budući da je to zakonska obveza. Također je ovim izmjenama i dopunama prostornog plana, na naš zahtjev, rezervirana još jedna moguća zona za izgradnju eventualnog kupališta, a koja se nalazi odvojeno od trenutnog područja koje je u vlasništvu Ivančice d.d.. Ovo je stoga odličan iskorak nakon dugog niza godina. Zemljište će biti nakon ovog postupka riješeno, a paralelno imamo još mnogo posla kako bismo zemljište, lokaciju i potencijal razvoja čim bolje pripremili za tržište. U izradi je brošura povijesti, sadašnjosti i potencijala Sutinskih toplica. Također zatražena je procjena vrijednosti zemljišta “nove zone”. Ovaj biser nije propao preko noći, sustavno je zanemarivan dugi niz godina, isto tako nije ga moguće pokrenuti preko noći, no upornošću i dobrim planom sigurno koračamo ka cilju – zaključila je načelnica Mikulec. (Alen Brodar)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba