DJEVOJČICA IZ TUHLJA BOLUJE OD LEUKEMIJE

AKCIJA ZA LUCIJU: Dajte uzorak krvi jer možda baš to može pomoći njenom ozdravljenju

Objavljeno: 31.05.2020. zagorjeinternational

Lucija je djevojčica stara 8 godina. Učenica je Osnovne škole Lijepa naša u Tuhlju. Boluje od leukemije i potrebna joj je transplantacija koštane srži. Jedna epruvetica krvi može je ozdraviti. Na stranicama Osnovne škole i Općine Tuhelj pozivaju građane da daju uzorak krvi jer možda baš to može pomoći njenom ozdravljenju.

– Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu dati uzorak krvi i upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Prilikom upisivanja, a prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, apeliramo na građane da drže razmak od 1.5 do 2 metra, da se koriste dezinficijensima koje ćemo osigurati na ulazu u prostoriju gdje će se upisivati u Hrvatski registar te da ako imaju bilo kakve simptome poput respiratornih problema/infekcija, povišene tjelesne temperature i sl. da zbog sigurnosti svih ostalih, propuste ovu akciju. Informacije o tome gdje se, osim na ovoj akciji, mogu upisati u jednom od 8 transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj mogu pronaći na sljedećoj poveznici: https://zaklada-ana-rukavina.hr/transfuzijski-centri/. – dodaju na stranicama Osnovne škole i Općine Tuhelj.

Na stranicama Općine Tuhelj načelnik Mladen Hercigonja također poziva građane da se odazovu akciji.

– Poštovane Tuhljanke i Tuhljani, svi ljudi dobre volje, ako imate od 18 do 40 godina, molim Vas da se odazovete akciji davanja krvi za upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica za pomoć našoj Tuhljanki, maloj Luciji koja boluje od leukemije. Pokažimo da imamo veliko srce! – kazao je Hercigonja.

Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica bit će se u četvrtak, 4. lipnja 2020.,od 14,00 do 17,00 sati u školskoj dvorani Osnovne škole Lijepa naša u Tuhlju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba