ČETVORICA ŽUPANA APELIRALA NA VLADU RH

“Hoćemo li stvarno organizirati nastavu za nekoliko učenika, dići nastavnika, kuharicu, čistačicu, organizirati prijevoz?“

Objavljeno: 07.05.2020. JJ

U sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj svoju djecu na nastavu u ponedjeljak neće poslati od 96,2 do 99,3 posto roditelja po županiji, pa u većini škola neće biti nijednog učenika, a u mnogima će se nastava organizirati za samo jednog učenika, stoga su četvorica župana, Radimir Čačić, Damir Bajs, Matija Posavec i Željko Kolar od Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražili da povuku odluku o početku nastave za učenike nižih razreda 11. svibnja te da ova školska godina za sve učenike završi online. Zajednička konferencija za medije održana je u Županijskoj palači u Varaždinu.

Varaždinski župan Radimir Čačić u uvodnom je dijelu rekao da je riječ o poruci svih pet župana središnje i sjeverne Hrvatske, uključujući i župana Koprivničko – križevačke županije Darka Korena.

– Anketa je pokazala da u Varaždinskoj županiji od gotovo 5000 roditelja učenika nižih razreda, njih čak 99 posto svoju djecu u ponedjeljak neće poslati na nastavu. U 33 županijske škole doći će 1,16 posto učenika. Tvrdnja Ministarstva znanosti i obrazovanja da se organiziranjem nastave pomaže gospodarstvu je neozbiljna i neodgovorna, a roditelji su stavljeni u tešku poziciju da sami moraju donositi odluku, čime se stvara nesigurnost. Nažalost, moj stav je takav, a i stav svih roditelja, da ponovo svjedočimo potpunom nesnalaženju naše Vlade. Od početka mandata je tako, ali u kritičnim situacijama svaki put ponovno potvrđujemo taj dojam činjenicama. Imali smo tu situaciju sa štrajkom prosvjetara, jer ovoj zdravstvenoj krizi prethodila je jednako velika, trajna i štetna kriza obustave nastave za vrijeme štrajka. Ni tada ni danas ministrica Divjak ni na koji način nije odgovorila zadatku – rekao je župan Čačić te dodao da je prebacivanje odgovornosti na učenike i njihove roditelje u ovom trenutku u najmanju ruku neozbiljno, istaknuvši da 99 posto roditelja ne želi slati svoju djecu u školu.

Krapinsko – zagorskI župan Željko Kolar naglasio je kako može shvatiti da je ta mjera rađena u dobroj vjeri, međutim, odaziv roditelja I stav nastavnika unutar osnovnih škola je da treba poništiti tu odluku.

Bolje od očekivanog

– U Krapinsko – zagorskoj županiji od 33 škole, od kojih je 30 osnivač Županija, a dvije Grad Krapina i jedne Općina Stubičke Toplice, na 4705 učenika, bi njih 26 trebalo ići u školu, što je 0,55 posto. Hoćemo li stvarno organizirati nastavu za nekoliko učenika, dignuti nastavnika, tetu kuharicu, čistačicu, organizirati prijevoz za to dijete? Koliko ćemo potrošiti resursa da bismo osigurali nastavu od 2,5 sata za nekoliko učenica i učenika? Online nastava postigla je bolje rezultate od očekivanog, djeca i roditelji su se privikli, a s obzirom na koronavirus, ne znamo kad se može ponovo aktivirati, a epidemiološka situacija pogoršati. S obzirom da ne postoje nikakve garancije, s obzirom na takav odaziv roditelja i na stav struke, najmanje što Ministarstvo može napraviti i najmanje što mi očekujemo, jest da nakon ovakvog odaziva Vlada i Ministarstvo povuku ovakvu odluku. Sve ostalo bi bilo silovanje sustava koje nikome ne bi donijelo ništa dobro, pogotovo ne djeci. Ako će se inzistirati na tome da se provode odluke koje su loše, mi ćemo kao osnivači napraviti apsolutno sve iz sigurnosnih i drugih uvjeta da se djeca u školama osjećaju ugodno i da se nastava pruži koliko je to moguće. Teško je reći “oprosti“, ali je očito još teže reći “pogriješili smo“. Ministarstvo i Vlada ne moraju reći da su pogriješili, ali neka povuku odluku – rekao je župan Kolar.

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs naglasio je kako je cijela ova školska godina bila problematična.

– Ova nova mjera vraćanja u škole nije naišla na odobravanje ni kod roditelja u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Od 20-ak škola, u 15 neće krenuti ni jedan učenik. U preostalih šest krenulo bi od jednog na više. Po nama, trebalo bi završiti školsku godinu kako je do sada i održana nastava, dakle, nastava na daljinu, omogućiti djeci da krenu u novu školsku godinu 2020./2021. na jedan normalan način i ne ispitivati granice virusa, hoće li ući u škole ili neće – rekao je župan Bajs te dodao kako se nada da će Vlada donijeti drugačiju odluku.

Nelogičnost mjera

Međimurski župan Matija Posavec rekao je kako i djelatnici škola i roditelji upozoravaju na svrhovitost, nedosljednost i nelogičnost određenih mjera. Temeljem upitnika u Međimurskoj županiji, od 4687 učenika, njih 178 je prihvatilo da u ponedjeljak krene na nastavu, odnosno 3,8 posto.

– Jedinstvenog smo stava, i veći dio Hrvatske, kad imate od 0,7 do 3,8 posto učenika koji žele ići u škole, da se trenutna odluka mora promijeniti. Što se tiče predškolskih ustanova u Međimurskoj županiji, svega 20 posto djece će ići u vrtiće od ponedjeljka. I kad škole nije bilo, kad su vrata bila zatvorena, kad su učenici bili doma, mnogi naši ljudi koji se bave poljoprivredom imali su proljetnu sjetvu. Tada ih nitko nije pitao što će s djecom. A govorimo da je to mjera za spas gospodarstva. Tri školska sata ne olakšava roditeljima jer i oni se, osim ta dva i pol sunčana sata, moraju pobrinuti za svoju djecu – rekao je župan Posavec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter