Nasjeli na teorije zavjere

A TEK SU JE MONTIRALI: U Bibinjama uništili opremu za bežični internet, mislili su da je to 5G

Objavljeno: 15.04.2020. zagorjeinternational

Netko je u Bibinjama oštetio novu opremu za bežični internet, kao i kameru ispred dječjeg vrtića vjerujući, kako je riječ o opremi za 5G mrežu. Iz Općine su se o svemu očitovali na svojoj internetskoj stranici.

– Kako su se u mjestu pojavile informacije da Općina Bibinje u tajnosti i po noći instalirala opremu za 5G signal dužni smo takve navode demantirati. To nije istina. Zapravo je nevjerojatno da u ovakvim trenucima netko plasira takve neistine informacije, laži u javnost – kažu u Općini Bibinje.

Dodaju kako su zbog situacije oko pandemije koronavirusa smatrali neprimjerenim da u trenucima kada svi trebaju ostati kod kuće kako bi sačuvali zdravlje, hvaliti se kako je ugrađena oprema koja omogućuje besplatan pristup internetu na frekventnim javnim površinama.

– Tijekom veljače, izvedeni su radovi na postavljanju opreme u sklopu Wifi4EU projekta, koji se financira iz sredstava EU-a, a radi se o običnoj opremi za prijenos bežičnog internetskog signala, kakvog velika većina mještana ima upravo u svome domu. Radovi su se izvodili u prijepodnevnim satima (instalacija opreme na Domu kulture,  zgradi Općine), te jedan dan u poslijepodnevnim satima (instalacija opreme na SC Crljenica) – rekli su u Općini.

Dodaju kako su pored neistina o postavljanju 5G mreže, u ponedjeljak dobili informaciju da je postavljena oprema djelomično uništena.

– Kako je cijeli sistem spojen na mrežu, čim se dogodi neko oštećenje u realnom vremenu možemo vidjeti kvar. S obzirom na to da je i prostor Dječjeg vrtića, i dvorišta pod video nadzorom ne sumnjamo kako će se krivac brzo otkriti – napominju u Općini.

Projekt u vrijednosti 15.000 €, koji u okviru inicijative financira Europska komisija putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF,) dodijeljen je Općini Bibinje koji se kao potpora iskoristio za instaliranje pristupnih točaka za Wi-Fi u središtima javnog života općine. (af)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba