PARTICIPATIVNI DJEČJI PRORAČUN: Potpisani ugovori u tuheljskoj osnovnoj školi

PRVA U HRVATSKOJ: KZŽ dodijelila više od 112 tisuća kuna za financiranje devet projekata koje su osmislila djeca

Objavljeno: 04.03.2020. Jelena Jazbec

U Osnovnoj školi “Lijepa Naša” u Tuhlju održano je potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih sredstava prijaviteljima na Javni poziv za participativni dječji proračun za 2020. godinu. Podsjetimo, Krapinsko – zagorska županija objavila je 11. listopada 2019. godine javni poziv, prvi takav u Republici Hrvatskoj, na koji su se mogli prijaviti projekti koje su osmislila i napisala isključivo djeca, a potom je Povjerenstvo koje su činili dječji gradonačelnici i načelnici odabralo one najbolje, koji će biti financirani iz županijskog proračuna. Prvotno je bilo planirano 100 tisuća kuna za ovu namjenu, a potporu je naposlijetku ostvarilo devet projekata, ukupne vrijednosti 112.438,39 kuna.

– Na natječaj je pristigao 31 projekt i svaki od njih promiče potrebe djece u lokalnim sredinama, međutim, osnovni uvjet za odabir projekta bio je da je iz prijave vidljivo da su projekt osmislila djeca i da je opis napisan dječjim rječnikom, a od starijih su jedino imali podršku u smislu da im pomognu to oblikovati i unijeti u potrebne obrasce. Prijava je bila relativno jednostavna, a sve prijedloge pročitali su dječji gradonačelnici i načelnici Krapinsko – zagorske županije, te je u daljnju proceduru od 31 projekta, išlo njih 11, zato što iz ovih ostalih nije bilo vidljivo da su to zaista osmislila i napisala djeca. Od tih 11, devet je odabrano po bodovima koje je dodijelilo povjerenstvo u kojem su bili dječji gradonačelnici i načelnici. Moram priznati da uvijek iznova kad čitam dječje prijedloge i način na koji oni misle da se to može riješiti i realizirati, ostanem iznenađena jednostavnošću dječjih misli jer mi odrasli često zakompliciramo neke stvari, a kod djece je sve vrlo jednostavno i od njih zaista možemo naučiti da je ljepota u jednostavnosti kako se određeni problemi u zajednici mogu riješiti – rekla je zamjenica krapinsko – zagorskog župana za društvene djelatnosti Jasna Petek.

Povećanje iduće godine

Župan Željko Kolar otkrio je kako je uopće došlo do ideje da se pokrene participativni proračun.

– Na sjednicama koje imamo s malim gradonačelnicima i načelnicima, razgovarali smo o tome kako uključiti djecu u sustav odlučivanja, tako da ti sastanci koje održavamo nisu pro forma, nego da stvarno imaju konkretan sadržaj. Stoga smo odlučili pokrenuti jedan ovakav projekt, gdje će oni sami donositi odluke, da bi mogli doživjeti kakav je to osjećaj i koja je to odgovornost. To se pokazalo kao pun pogodak, participativni proračun djeca su shvatila vrlo ozbiljno, tu ima sjajno osmišljenih projekata, a odabrano je njih devet koji će biti na korist djece, koja su ih osmislila sama za sebe. Ove godine smo u proračunu za tu namjenu predvidjeli 100 tisuća kuna, na kraju je iskorišteno 112 tisuća, a za sljedeću sam godinu najavio 200 tisuća kuna. Stalno ćemo povećavati proračun i aktivirati djecu da budu kreativni, a da istovremeno znaju da u toj kreativnosti postoje neka pravila kojih se moraju pridržavati da bi svoj projekt mogli i realizirati – rekao je župan Kolar, koji je zbog preporuka Kriznog stožera Civilne zaštite vezano uz koronavirus, na ovom događaju odlučio izbjeći rukovanje, pa se s učenicima i njihovim mentorima pozdravljao – laktovima.

Marko Zgorelec učenik je osmog razreda i dječji načelnik Zagorskih Sela, kamo će, zahvaljujući participativnom proračunu, uskoro stići višenamjenska sprava za dječje igralište.

– Osmišljavanje projekta završili smo u listopadu, a odnosi se na nabavu nove sprave za naše dječje igralište. Naime, naša općina nema svoju školu pa djeca većinu slobodnog vremena provode na igralištu, a to je i razlog zašto je ono dotrajalo. Klackalica je, primjerice, skroz uništena, zato nas jako veseli nova sprava, koja će sadržavati tobogan, po njoj ćemo se moći penjati i slično – otkrio nam je Marko.

Popis projekata

Sredstva su dobili Vijeće učenika OŠ Marija Bistrica (“Naše klupice” – 7000 kuna), za postavljanje klupa na autobusnom stajalištu; Vijeće učenika OŠ “Lijepa Naša” Tuhelj (“Za odmor i druženje” – 8818 kuna), za uređenje višenamjenskog prostora za boravak djece u vrijeme čekanja autobusa i za vrijeme odmora u školi; Udruga “Kaj” Petrovsko (“Pružimo našoj djeci bolje uvjete za rast i razvoj” – 9141 kunu), za nabavu odjeće i opreme za nastup mažoretkinja i nove didaktičke opreme – kuhinje koja bi služila malim mažoretkinjama za igru, ali i polaznicima programa predškole; OŠ “Antun Mihanović” Klanjec (“Školsko igralište – naše mjesto sportskih aktivnosti, okupljanja i druženja” – 12.629 kuna), za uređenje vanjskog školskog igrališta; OŠ Bedekovčina (“Utjecaj ljudi na kakvoću vode Bedekovčanskih jezera i rijeke Krapine” – 14.848 kuna), za praćenje parametara na četiri lokacije, čime se tijekom godine želi utvrditi utjecaj čovjeka na kakvoću vode; OŠ Sveti Križ Začretje (“Učimo pravilno sjediti – za našu zdravu kralježnicu” – 15.000 kuna, za nabavu 60 stolaca s naslonom za tri učionice koje imaju stolce bez naslona i u kojima se odvija nastava za čak sedam predmeta; Društvo Naša djeca Zagorska Sela (“Opremanje dječjeg igrališta novom spravom”, 15.000 kuna), za nabavu kombinirane višenamjenske sprave za dječje igralište; OŠ Janka Leskovara, Pregrada (“Nasilje preskoči, u nove ormariće uskoči” – 14.980 kuna), za zamjenu dotrajalih garderobnih ormarića za učenike petog razreda, sjednicu o Konvenciji o pravima djece, te radionice i edukacije na satovima razrednika te za radionice za roditelje o (ne)prihvatljivom ponašanju te priredbe gdje bi prikupili ostatak novca za nabavu preostalih ormarića; Društvo Naša djeca Krapinske Toplice (“SVI mi možemo biti ZVIJEZDE ako se naš GLAS može ČUTI daleko” – 15.000 kuna), za nabavu opreme za održavanje manifestacije “Ja zvijezda”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba