KOMPLETNA OPREMA, TERETANA, A USKORO I POLIGON ZA VJEŽBE: U Zaboku svečano otvoren Vatrogasni centar Zagorske javne vatrogasne postrojbe, vrijedan 4,2 milijuna kuna

VELIKI DAN ZA ZAGORSKO VATROGASTVO: “Vatrogasni centar bit će na ponos naše županije i svih njenih stanovnika”

Objavljeno: 15.11.2019. zagorjeinternational

U Zaboku je svečano otvoren Vatrogasni centar Zagorske javne vatrogasne postrojbe.  Otvorili su ga potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i kum Centra, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, dok je pokrovitelj otvorenja predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Dogradnja poligona

Zapovjednik ZJVP-a Dražen Sinković rekao je kako su za izgradnju Centra uzeli kredit u Banci za obnovu i razvoj u iznosu od 4,2 milijuna kuna i njime ga izgradili i opremili.
– Zagorska javna vatrogasna postrojba ima 50 profesionalnih vatrogasaca, uz dva dežurstva u Mariji Bistrici i Klanjcu, te 11 vozila. Površina zgrade je 890 četvornih metara i 3800 četvornih metara zemljišta. Nakon 25 godina, ostvario se naš san, da se napokon preselimo u nove prostore. Prva etapa je završena, nadam se da ćemo zgradu u daljnjim koracima dograđivati i da će Vatrogasni centar biti na ponos županije i svih stanovnika. Vatrogasni centar je, što se tiče opreme, u potpunosti kompletiran i služit će vatrogascima i za uvježbavanje, a u njemu se nalazi i teretana. U planu nam je dogodine dograditi poligon za vježbanje i imat ćemo kompletan Centar – istaknuo je Sinković.


Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandroković, ujedno pokrovitelja otvorenja, bio je saborski zastupnik Žarko Tušek.
– Iskazujem veliko poštovanje prema svim članovima Zagorske javne vatrogasne postrojbe, ali i svim vatrogascima koji djeluju na ovom području, bez kojih je zapravo naša sigurnost i društveni život, nezamisliv. Ovo je uistinu veliki dan za zagorsko vatrogastvo, država će uskoro rekonstruirati i ovu veliku prometnicu, tako da će vatrogasci biti dostupniji za sva područja Krapinsko – zagorske županije. Čestitam svima koji su radili i stvarali u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, želim im da budu zdravi i da to svoje plemenito domoljublje koje iskazuju pomažući svojim bližnjima, njeguju i dalje, u interesu sigurnosti sviju nas – naglasio je Tušek.


Slavko Tucaković rekao je kako treba zahvaliti Gradu Zaboku, glavnom zapovjedniku i ljudima iz postrojbe koji su u ovo ulagali velike napore i došli do cilja, a to je ovaj Vatrogasni centar, koji je jedna jako velika stvar za vatrogastvo.


Na otvorenju je bio i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.
– Nalazimo se ispred novog centra, kojeg je Javna vatrogasna postrojba sama izgradila, a Grad Zabok i Krapinsko – zagorska županija uključili su se s dijelom sredstava. Vatrogastvo u Krapinsko – zagorskoj županiji je odlično. Moramo zahvaliti vatrogascima na svemu onome što rade za stanovnike županije. Složit ćemo se da su stalno na raspolaganju i kao jedna od operativnih snaga u Stožeru zaštite i spašavanja, na samom vrhu  – kazao je Ferek – Jambrek.

Dodijeljene zahvalnice

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao je kako se radi o završetku zajedničkog projekta koji je počeo 2000. godine, odvajanjem javnog vatrogastva od Ministarstva unutarnjih poslova.
– Tada smo pokrenuli zajedničku inicijativu i 23 općine i grada su formirali Javnu vatrogasnu postrojbu. U te prve dvije godine neriješenog statusa smo iz gradskog proračuna izdvojili 1,5 milijun kuna kako bi vatrogascima osigurali plaće. Nakon dugo godina podstanarstva i smještaja u centru Zaboka, došlo se do odluke da se krene u ovu investiciju. Grad Zabok je otkupio jedan dio zemljišta, a drugi dio Zagorska javna vatrogasna postrojba, koja je na ovom mjestu mobilnija i lakše može izaći na intervencije – zaključio je Hanžek.


Dodijeljene su i zahvalnice ZJVP-a, i to predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, koju je primio njegov izaslanik Žarko Tušek, krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru, koju je primio njegov zamjenik Ferek – Jambrek, glavnom vatrogasnom zapovjedniku RH Slavku Tucakoviću, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, Vatrogasnoj zajednici Krapinsko – zagorske županije, KZŽ, zagorskim gradovima i općinama i drugima. Prostor Vatrogasnog centra blagoslovio je zabočki župnik, vlč. Marijan Culjak.
Na otvorenju su bili i saborski zastupnik Marko Vešligaj, predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber, v.d. načelnika Policijske uprave krapinsko – zagorske Robert Pavić, te zagorski gradonačelnici i načelnici. (ib,jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba