Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, zamjenica župana Jasna Petek i pročelnica Martina Gregurović Šanjug posjetile SOS telefon za žrtve nasilja u Zaboku

KZŽ TREBA SIGURNU KUĆU: “U proteklih pet godina zabilježeno je 57 potreba za smještajem žena i djece žrtava nasilja”

Objavljeno: 27.09.2019. zagorjeinternational

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, zamjenica krapinsko – zagorskog župana za društvene djelatnosti Jasna Petek i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug posjetile su SOS telefon za žrtve nasilja u Zaboku.
Petek je nakon obilaska istaknula kako je u Krapinsko – zagorskoj županiji u 2018. godini prijavljeno 171 kazneno djelo iz područja obiteljskog nasilja prema djeci te 422 prekršajna djela vezana uz Zakon o zaštiti nasilja u obitelji, što je blagi pad u odnosu na 2017. godinu.
– To su brojke koje su prijavljene i koje su službene, no moramo biti svjesni da postoji crna brojka neprijavljenih slučajeva – zaključila je Petek.

Izradili projekt

Dodala je i kako je KZŽ jedna od šest županija koje nemaju osiguran smještaj za žrtve nasilja. U proteklih pet godina bilo je 57 zabilježenih potreba za smještajem žena i djece žrtava nasilja, te su oni smješteni u hitnom smještaju ili u neke druge sigurne kuće, stoga je Županija sada izradila projekt koji će u listopadu prijaviti na natječaj čiji je cilj poticanje deinstitucionalizacije, kako bi i KZŽ dobila organizirani smještaj i stanovanje za žrtve nasilja.
Voditeljica SOS telefona za žene žrtve nasilja u KZŽ Tena Sambolić Petrišić upozorila je kako su u Republici Hrvatskoj od 2012. do 2016. godine ubijene 72 žene. U 2017. godini je ubijeno 17 žena, 2018. osam žena, a u prvih devet mjeseci ove godine također osam žena, od strane muževa, partnera, bivših muževa i bliskih muškaraca.

20 volonterki

Na SOS telefonu u Zaboku angažirano je 20 educiranih volonterki, koje možete kontaktirati na brojeve 049/639 – 281 (utorkom i četvrtkom od 12 do 18 sati) i 091/639 28 10 (ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 15 sati). U Savjetovalištu za žrtve nasilja na adresi Trg svete Jelene 6 Zabok, može se doći utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati, ili prema prethodnom telefonskom dogovoru. Pozivi i posjeti SOS telefonu u potpunosti su anonimni, kao i online savjeti, koji se svakodnevno mogu dobiti putem e-maila: [email protected].

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba