U Stubičkim Toplicama otvoreno jedno od najmodernijih reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj, vrijedno preko 4,8 milijuna kuna

Svi žitelji Stubičkih Toplica od sada mogu besplatno odlagati otpad u 20 spremnika raspoređenih na površini od gotovo 2700 četvornih metara

Objavljeno: 26.09.2019. zagorjeinternational

U Stubičkim Toplicama, u naselju Strmec Stubički, otvoreno je jedno od najvećih reciklažnih dvorišta u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta je 4.821.797 kuna, a reciklažno dvorište prostire se 2673 četvorna metra. Načelnik Josip Beljak rekao je kako je ovo najveći projekt u posljednjih 10 godina.

Od 2015. godine

– Početak projekta bio je 2015. godine, kad se Općina prijavila na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za dodjelu sredstava za potrebnu dokumentaciju, gdje smo dobili 60 tisuća kuna. U 2016. godini je ishođena građevinska dozvola, a u srpnju 2017. smo se prijavili na javni natječaj Fonda te u studenome potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u visini od 3,9 milijuna kuna, što je 85 posto prihvatljivih troškova. Onaj preostali dio od 690 tisuća kuna aplicirali smo na Fond za sufinanciranje EU projekata, gdje nam je odobreno 430 tisuća kuna, tako da je naš udio u cijelom projektu 500 tisuća kuna. Rezultat toga je ovo ljepše i bolje, ako ne i najbolje reciklažno dvorište u Hrvatskoj, površine oko 2700 četvornih metara, gdje imamo portu, upravnu zgradu, zatvoreni objekt za opasni otpad i dvije natkrivene nadstrešnice za selekciju otpada – istaknuo je načelnik te dodao kako otpad mogu odlagati svi stanovnici općine Stubičke Toplice, besplatno, uz predočenje osobne iskaznice.
– Reciklažnim dvorištem upravlja tvrtka Eko Flor plus iz Oroslavja. U ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak će raditi od 7 do 13 sati, srijedom od 10 do 18 sati i subotom od 7 do 15 sati. Ima 20 spremnika za sve vrste otpada, osim za komunalni, i time ćemo doprinijeti povećanju udjela izdvojenog otada koji se dalje može upotrijebiti te ćemo se tako približiti iznosu od 50 posto odvojenog prikupljenog otpada koji nam nameće Europska unija i to nam je cilj – naglasio je Beljak.
Na otvorenju je bila i Andrea Bartolić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koja je kazala kako ovo reciklažno dvorište izgleda impresivno.
– Imali smo otvorenja nekoliko reciklažnih dvorišta i moram reći da je ovo jedno od većih i ljepših. Drago mi je da je Općina imala tako dobar projekt i da je on prepoznat, te da je 85 posto prihvatljivih troškova povučeno iz Europskog kohezijskog fonda, što je pohvala. Znači da Općina dobro radi svoj posao, da radi na cjelovitom održivom razvoju gospodarenja otpadom i to mi je vrlo drago, jer je to neizmjerno važno za sve stanovnike i njihov kvalitetniji život. Nastavljamo s projektima, imamo projekt “Lijepa naša“, spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, edukativne letke i slično – pojasnila je Andreja Bartolić.

Recikliranje i edukacija

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar također je pohvalio projekt.
– Hvala prije svega Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je ne samo u ovom natječaju, nego i u drugim natječajima koji su bili i onima koji slijede, doprinio da nam Hrvatska bude ljepša, čišća i ugodnija za život i da uz ovakve projekte, koji su vezani za recikliranje, radi i na edukaciji. Meni je kao županu zadovoljstvo da na području Krapinsko – zagorske županije imamo što više takvih reciklažnih dvorišta, da radimo na edukaciji s djecom, od vrtića, preko osnovne škole nadalje, jer je to jedini ispravni put. Naš najveći i osnovni projekt za zbrinjavanje otpada je Piškornica, koji je bitan za Krapinsko – zagorsku, Varaždinsku, Međimursku i Koprivničko – križevačku županiju. Prema informacijama koje imam, do kraja godine bi se trebala usuglasiti sva potrebna dokumentacija između Fonda i poduzeća koje ima Piškornicu i da će tada izaći natječaj, a nakon toga krenuti i realizacija, kako bi odlagalište došlo u funkciju do kraja 2023. godine. Nadam se da ćemo odlagališta Medvedov Jarek i Gorjak sanirati na vrijeme i omogući nesmetan dovoz smeća do otvaranja Piškornice, jer rezervne varijante nemamo – zaključio je Kolar. (ab, ib) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba