Cilj je bio nadilaženje prepreka za učinkovito i održivo iskorištavanje raspoloživih, ali uvelike neiskorištenih geotermalnih resursa u sektoru grijanja u Dunavskoj regiji

Uspješno završen projekt DARLINGe, u kojem je, s partnerima iz šest dunavskih zemalja, sudjelovala i Zagorska razvojna agencija

Objavljeno: 26.09.2019. zagorjeinternational

U srijedu, 25. rujna 2019. godine, u Hotelu Gellért u Budimpešti, održana je Završna konferencija projekta DARLINGe – Danube Region Leading Geothermal Energy. Konferencija je održana u organizaciji vodećeg partnera, Geološkog i geofizičkog instituta Mađarske, s ciljem predstavljanja provedenih aktivnosti i rezultata projekta.

Završna konferencija ujedno je i posljednje događanje održano u okviru projekta koji službeno završava 30. rujna 2019. godine, a trajao je ukupno 33 mjeseca.

Projekt DARLINGe financiran je u okviru Prvog poziva iz Programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav 2014. – 2020., u ukupnom iznosu od 2.525.760,70 eura. Sufinanciran je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1.612.249,99 eura, te iz IPA II fonda (Instrumenta pretpristupne pomoći), u iznosu od 534.646,60 eura. Na projektu je surađivalo petnaest projektnih partnera i sedam pridruženih partnera iz šest dunavskih zemalja – Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Rumunjske. Hrvatski partneri su Hrvatski geološki institut i Zagorska razvojna agencija, a pridruženi partner je Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. (HROTE).

Glavni cilj aktivnosti provedenih u sklopu projekta, bio je nadilaženje prepreka za učinkovito i održivo iskorištavanje raspoloživih, ali uvelike neiskorištenih geotermalnih resursa u sektoru grijanja u Dunavskoj regiji.

Projektno područje obuhvaćalo je središnji i jugoistočni dio Dunavske regije (92.000 četvornih kilometara), unutar kojeg su definirana tri pilot područja gdje su se tijekom provedbe projekta provodila detaljnija ispitivanja kako bi se testirale razvijene metodologije. Najzapadnije pilot područje obuhvaća područje između Hrvatske, Mađarske i Slovenije, južno područje nalazi se između Bosne i Hercegovine te Srbije, dok se treće nalazi između Mađarske, Rumunjske i Srbije.

Najvažniji ostvareni rezultati projekta su:
• formirana transnacionalna geotermalna razvojna strategija za Dunavsku regiju,
• povećana razina upotrebe geotermalne energije i energetski efikasnih kaskadnih sustava u području grijanja,
• uspostavljena transnacionalna platforma za geotermalne resurse i baza podataka dostupna
javnosti,
• unaprijeđena suradnja dionika u svrhu jačanja geotermalnog razvoja

Detaljnije informacije o projektu i rezultatima projekta mogu se naći na poveznici.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Zagorske razvojne agencije.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba