U Pregradi potpisan ugovor za sanaciju fasade Muzeja i Knjižnice, vrijedan 140 tisuća kuna

Otklonit će se uzrok oštećenja fasade, te djelatnicima, posjetiteljima i korisnicima omogućiti siguran pristup zgradi

Objavljeno: 07.08.2019. IB

U galeriji Muzeja grada Pregrade u utorak je potpisan ugovor o nabavi radova na sanaciji fasade zgrade Muzeja i Knjižnice u Pregradi. Ugovor vrijedan 139.811 kuna potpisali su ravnatelj Muzeja Davor Špoljar u ime naručitelja i Julije Fišter, upravitelj Zanatske zadruge Kunagora, u ime izvođača radova, koja je u postupku javne nabave predala najpovoljniju ponudu.
Realizacijom projekta očekuje se da će se otkloniti uzrok oštećenja fasade, a ujedno će se djelatnicima, posjetiteljima i korisnicima omogućiti siguran pristup zgradi i kretanje, a osigurat će se i bolji uvjeti za pohranu muzejske građe u muzejskoj čuvaonici.

Kulturno dobro

Zgrada Muzeja i Knjižnice, tj. zgrada “Stare škole“ nalazi se u zoni zaštite Kulturno – povijesne cjeline grada Pregrade, upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Slijedom toga, Muzej je prije provedbe postupka jednostavne nabave ishodio prethodno odobrenje za sanaciju limarskih elemenata i obnovu dijela pročelja zgrade Muzeja i Knjižnice od nadležnog Konzervatorskog odjela u Krapini Ministarstva kulture.

Zgrada je posljednji put obnavljana pred otvorenje stalnog postava Muzeja 2007. godine, kada je u zgradu, okoliš i opremu uloženo oko 4,5 milijuna kuna. Tijekom proteklih godina, na pročelnoj i začelnoj strani zgrade na nekoliko su se mjesta na fasadi pojavila oštećenja koja predstavljaju potencijalnu opasnost, kako za prolaznike i zaposlene djelatnike, tako i za korisnike knjižnice, posjetitelje muzeja i učenike te nastavnike Glazbene škole Pregrada koji također koriste prostore u zgradi. Naime, dijelovi žbuke na pročelnoj strani već su nekoliko puta prilikom jače kiše ili vjetra pali pred ulaz u zgradu. Oštećenja su na začelnoj strani uzrokovala pucanje žbuke i s unutarnje strane zida u prostoru muzejske čuvaonice, zbog čega je ugrožena muzejska građa premještena u druge prostorije. Ovaj projekt predstavlja prioritet Muzeja grada Pregrade i Gradske knjižnice Pregrada u 2019. godini, a kako bi se spriječilo daljnje propadanje fasade zgrade, osiguralo sigurno kretanje posjetiteljima i korisnicima te zaštitila muzejska građa.

Sufinanciranje projekta

Podsjetimo, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske odobrilo je Muzeju grada Pregrade iznos od 100.000 kuna putem javnog poziva za programe izgradnje, adaptacije i opremanja kulturne infrastrukture u 2019. godini. Uz Ministarstvo, projekt sufinancira i Krapinsko -zagorska županija s 12.000 kuna, odobrenih u okviru Programa javnih potreba u kulturi KZŽ za 2019. godinu, a preostali iznos sufinancira Grad Pregrada kroz sredstva planirana financijskim planom Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina za 2019. godinu.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba