U sportskoj dvorani u Bedekovčini otvoren drugi sajam “Eko arena“, na kojem sudjeluje 80 proizvođača ekoloških proizvoda iz cijele Hrvatske

ZDRAVKO TUŠEK: Broj eko proizvođača u RH raste, a za daljnji napredak treba raditi na podizanju svijesti i kvalitete, udruživanju te traženju zajedničkih kanala prodaje

Objavljeno: 30.11.2018. ivanabelosevic

U sportskoj dvorani u Bedekovčini otvoren je drugi sajam “Eko arena”, u organizaciji Hrvatske poljoprivredno – šumarske savjetodavne službe, suorganizatore, Srednju školu i Općinu Bedekovčina te pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede. Sajam okuplja sve poljoprivredne proizvođače koji se bave ekološkom poljoprivredom. Ravnatelj Hrvatske poljoprivredno – šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek rekao je da se okupilo 80 izlagača i uz njih nekoliko tvrtki, koje se bave prodajom i distribucijom repromaterijala u ekološkoj poljoprivredi, od sredstava za zaštitu bilja, gnojiva i slično.

– Tijekom dva dana imamo bogat program i čut ćemo koje su novosti u zakonodavstvu, koji su trendovi u proizvodnji te će se razmijeniti iskustva s kolegama iz Slovenije koji će pričati o svojoj ekološkoj proizvodnji jabuka. Trend ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj je u znatnom porastu, trenutno se odvija na oko 100 tisuća hektara, a unatrag dvije godine preko sustava potpore investirali smo preko  370 milijuna kuna. Imamo oko 4500 proizvođača i sve se više proizvoda nalazi na policama specijaliziranih trgovina – istaknuo je Zdravko Tušek.

Nema velikih proizvođača

– Prosjek u Europi je 10 posto, kod nas je osam posto ekološke poljoprivrede, ali važno je da broj proizvođača kod nas raste. Raste i svijest potrošača za zdravom prehranom, hrane koja je pod kontroliranim uvjetima, a tu je i dostupnost europskih sredstava za investiranje u ovakav tip proizvodnje. No, još uvijek nemamo velikih ekoloških proizvođača jer to iziskuje puno ulaganja, rada i truda te takvi proizvođači nemaju dovoljne razvijene kanale prodaje, već putem ovakvih sajmova i specijaliziranih trgovina traže svoje tržište. To je izazov i na to moramo u budućem periodu odgovoriti i pomoći im. Rješenje trebamo tražiti u podizanju svijesti i kvaliteti ovih proizvoda, udruživanju proizvođača i traženju zajedničkih kanala prodaje kroz neke tržne i regionalne  marke, brendiranje tih proizvoda i tako stvarati njihove glavne vrijednosti – dodao je Tušek.

Saborski zastupnik Žarko Tušek, u ulozi izaslanika predsjednika Vlade RH, istaknuo je kako Ministarstvo poljoprivrede, kao i Vlada RH ulažu znatne napore u razvoj poljoprivredne proizvodnje, te pritom okupljenim poljoprivrednicima zaželio plodnu godinu, dok je zamjenik Krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo kako mu je drago što mogu po drugi put u Krapinsko – zagorskoj županiji ugostiti ekološke proizvođače iz cijele hrvatske.

– Ove godine ih je desetak više nego prošle godine i pravo mjesto za to je upravo ovdje u Bedekovčini, gdje imamo izvrsnu srednju poljoprivrednu školu. Mjere Krapinsko – zagorske županije su usmjerene poboljšavanju uvjeta ekološke proizvodnje, a da je rezultat pozitivan vidi se i po broju zahtjeva za te mjere. Naše male parcele su izuzetno dobre za ekološku proizvodnju jer su to proizvodi koji bi trebali imati veću vrijednost i višu cijenu. Naša županija ima oko 110 hektara pod ekološkom proizvodnjom i imamo blagi porast takvih proizvođača. Najviše proizvođača imamo u voćarstvu i povrćarstvu, to su najviše bobičasta voća – aronija, malina, sibirska borovnica, batat i sokovi od jabuke i te stvari. 15-ak je proizvođača koji mogu plasirati proizvode na tržište. Sljedeće godine Krapinsko – zagorska županija će u poljoprivredu uložiti preko 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava – naglasio je Ferek – Jambrek.

Brojna predavanja

Ponosan na ovakvo događanje je i domaćin, načelnik Bedekovčine Darko Ban.

– Jako je dobar odaziv OPG-ova i drago mi je da su došli prezentirati svoje proizvode i plasirati ih na tržište, ovo je idealna prilika suradnje kupaca, hotela i samih proizvođača. U Bedekovčini imamo velike planove za razvoj turizma i ovakvi ekološki proizvodi u turizmu nude mogućnost privlačenja ljudi koji su bolje platežne moći. Nadam se da će svi iz Bedekovčine otići s dobrim uspomenama i dobrim poslovnim rješenjima –  zaključio je Ban.

Uz sajam, održava se i nekoliko predavanja. Natalija Peter Hunjadi iz HPŠSS-a predaje o tome što donosi europska regulativa u ekološkoj poljoprivredi u novom programskom razdoblju. Gostujući predavač iz Slovenije Janez Gačnik govori o ekstenzivnoj i intenzivnoj ekološkoj proizvodnji voća u svojoj zemlji, dok Amalka Vukelić iz Centra “Dr. Rudolf Steiner” održava predavanje na temu “Uvod u biodinamiku”. U organizaciji Društva agrarnih novinara, održava se i okrugli stol na temu “Uporaba sredstava za zaštitu bilja u ekološkoj proizvodnji”. Eko sajam danas se može  razgledati do 18 sati, a sutra od 9 do 18 sati.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba