U Krapini održana uvodna konferencija projekta “Jednake mogućnosti svima – za bolju budućnost Hrvatskog zagorja”, vrijednog gotovo 1,5 milijuna kuna

Osigurano obrazovanje za 32 dugotrajno nezaposlene osobe, povećanje zapošljivosti za 50 osoba te socijalno mentorstvo za deset radno sposobnih osoba

Objavljeno: 28.11.2018. ivanabelosevic

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Krapina održana je uvodna konferencija projekta “Jednake mogućnosti svima – za bolju budućnost Hrvatskog zagorja“. Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Krapina, a partneri su Krapinsko – zagorska županija, Društvo multiple skleroze KZŽ, Udruga distrofičara Krapina i Društvo invalida rada Krapina.
Kroz projekt, pripadnici ciljane skupine će se obrazovati u verificiranim programima te će sudjelovati u programima osnaživanja u svrhu povećanja zapošljivosti te smanjenja rizika od socijalne isključenosti i siromaštva. Za čitavo vrijeme trajanja projekta pružat će se usluga socijalnog mentorstva osobama korisnicima zajamčene minimalne naknade. Prioritet u projektnim aktivnostima bit će i povećati profesionalne kapacitete stručnjaka koji rade s pripadnicima ciljanih skupina.
Ravnatelj GDCK-a Krapina Davor Šimunović rekao je kako je vrijednost projekta gotovo 1,5 milijuna kuna, a financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda te iz državnog proračuna.

24 mjeseca

– Projekt će trajati 24 mjeseca i provodit će se na području cijele Krapinsko – zagorske županije. Projekt je prvenstveno usmjeren na osobe s invaliditetom, korisnike zajamčene minimalne naknade te dugotrajno nezaposlene osobe. Cilj projekta je povećati mogućnosti za zapošljavanje nezaposlenim osobama i pripadnicima marginaliziranih skupina, koje će pripadnici ciljanih skupina odabrati prema svojim profesionalnim afinitetima i fizičkim mogućnostima te umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva kroz programe osnaživanja i uslugu socijalnog mentorstva. Planirali smo obrazovanje 32 dugotrajno nezaposlene osobe putem verificiranih programa osposobljavanja u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, povećanje društvenog angažmana i zapošljivosti 50 pripadnika ciljane skupine kroz programe za osnaživanje, radionice i tečaj te pružanje usluge socijalnog mentorstva deset radno sposobnim osobama korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu te jačanje profesionalnih kapaciteta 42 stručnjaka koji rade s pripadnicima ciljanih skupina. Do sada smo zaposlili voditeljicu projekta Valentinu Artić i Lorenu Leskovar na mjesto socijalnog mentora te je nabavljeno službeno vozilo. Nabavljeno je i 20 tablet uređaja za informatičko opismenjavanje korisnika – dodao je Šimunović.

Nedostatak prijevoza

Trenutno se provodi mentorstvo za deset radno sposobnih osoba korisnika prava na zajamčenu minimalnu naknadu, o čemu je na press konferenciji govorila Lorena Leskovar.
– Među korisnicima je sedam žena i tri muškarca. Svaki dan se obiđu dva korisnika i uglavnom se kod njih boravi oko dva sata, ovisno o tome koje su im potrebe i očekivanja. U fazi su usvajanja informacija o potencijalnom budućem zaposlenju. Osobe su većinom mlađe životne dobi, nezaposlene duže od šest mjeseci. Kao glavne prepreke u zapošljavanju iz njihove perspektive su financijska situacija i nedostatak prijevoza, jer su iz ruralnih područja, zatim nesnalaženje s modernom tehnologijom, nemogućnost kupovine tehnologije i slično – istaknula je Leskovar.
Na press konferenciji je bio i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.
– Čestitam svima koji su bili uključeni u realizaciji, sam projekt je izuzetno vrijedan, jer se kod nas često stvara pogrešna slika o projektima iz europskih fondova. Oni nisu samo asfalt i beton, ceste ili zgrade, nego i ovakvi projekti u koje se uključuju i oni koji su na neki način marginalizirani u društvu i na tržištu rada – istaknuo je Gregurović.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da su ovakvi projekti, financirani u iznosu od 75 posto iz europskih fondova te 15 posto iz državnog proračuna, jako važni, jer se bez tog financiranja ne bi mogli u njih upustiti.
– Svaki projekt koji ide prema ciljanim skupinama je posebno bitan. Ovim projektom približili smo se tim ljudima i ako ih uspijemo evoluirati i zaposliti 32 ljudi, onda je to ogromna stvar. Veselim se suradnji na budućim projektima – zaključio je Kolar.
Obratili su se i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Krapina Sergej Erdelja te Mirjana Jurman iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba