U Muzeju seljačkih buna u petak izložba i muzejsko – edukativna radionica “Tajne između Ivanščice i Medvednice”

Posjetitelji će proučavanjem konfiguracije terena i prikupljanjem površinskih nalaza moći doznati na koji se način otkrivaju novi lokaliteti

Objavljeno: 28.11.2018. IB

U Muzeju seljačkih buna će se u petak, 30. studenoga, otvoriti izložba i održati muzejsko – edukativna radionica “Tajne između Ivanščice i Medvednice“. Naime, arheološka baština prostora između Ivanščice i Medvednice slabo je istražena, a lokalitet od nacionalnog značaja smješten na obroncima Ivanščice Lobor – Majka Božja Gorska, kao i nedavno otkriveni prapovijesni lokaliteti poput nalazišta Mali Komor – Vrci dodatno upozoravaju kako se ispod zemlje skrivaju još mnoge tajne. Na izložbi, koja će se u suradnji s OŠ Donja Stubica otvoriti u 11.30 sati, posjetitelji će proučavanjem konfiguracije terena, prikupljanjem površinskih nalaza i sačuvanih usmenih tradicija mještana, moći doznati na koji se način otkrivaju lokaliteti. Osim kako prepoznati arheološku baštinu, izložba upozorava kako brojni slučajni pronalasci površinskih nalaza koji uglavnom nemaju novčanu, već u prvom redu kulturnu i znanstvenu vrijednost, ostaju nezabilježeni od strane nadležnih institucija i struke, upravo zbog nedovoljne informiranosti mještana, koji često i u najboljoj namjeri da nalaz prijave ne znaju kome se uistinu obratiti, ističu organizatori.

Autorica izložbe je Ivana Škiljan, a glavni suradnici Gordana Divac iz Konzervatorskog odjela u Krapini, Krešimir Filipec iz Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Lea Čataj iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba