NEPRIKOSNOVENI PČELAR IZ PETROVSKOG: Na 17. Ocjenjivanju i izložbi meda KZŽ apsolutni šampion po peti puta, od toga treći put zaredom postao Josip Krog, koji je za svoj bagremov med osvojio maksimalnih 20 bodova

“Nema nikakve tajne, pčela uvijek napravi dobar med, samo nakon toga treba sve dobro odraditi – kupci znaju reći da nikad nisu jeli tako dobar med“

Objavljeno: 25.11.2018. ivanabelosevic

Krapinsko – zagorska županija u suradnji sa Savezom pčelarskih udruga Krapinsko – zagorske županije te domaćinom Općinom Mače organizirala 17. Ocjenjivanje i izložbu meda KZŽ. Šampionom je proglašen Josip Krog iz Petrovskog koji je za bagremov med osvojio maksimalnih 20 bodova i zlatnu medalju. Zlato i drugo mjesto pripalo je Darku Milinkoviću i zlato te treće mjesto osvojio je Željko Zozoli.
Šampion Josip Krog rekao je da nema nikakve tajne.
– Pčela uvijek napravi dobar med, samo nakon toga treba dobro sve odraditi. Treba sačekati da med sazre i ne prenaglo vrcati, da ne bude prerijedak. Važna je i česta izmjena sača, ja ih izmijenim više od polovice svake godine tako da tamna sača ne ‘ofarba’ bagrem i da ne bude rijedak, da dođe ovakav gusti i svijetli med. Već sam treći put zaredom šampion s maksimalnim brojem bodova. Kupci su jako zadovoljni i uvijek se vraćaju, također znaju reći da nikad nisu jeli tako dobar med. Imam oko sto košnica, ako je dobra godina dobijem oko četiri tone meda i nemam problema s prodajom, sve se proda – zadovoljan je Krog.

Zagorje posebno područje

– Ovo područje izuzetno je posebno po bagremovu medu. Nismo bezrazložno išli u zaštitu izvornosti jer to je ona najviša instanca u zaštiti prehrambeno – poljoprivrednih proizvoda jer uvijek naglašavam da zaštita između zemljopisnog podrijetla i zaštite izvornosti se razlikuju u tome, da kod zaštite izvornosti sve te posebnosti treba potvrditi znanstvenim dokazima koji su provedeni na takvim uzorcima meda i tu posebnost povezati s područjem i klimom. Zagorje je značajno po brežuljastom području i izuzetno utječe na medenje ove biljne vrste – naglasio je predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva Dragan Bubalo s agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je svim pčelaricama i pčelarima na izuzetnim rezultatima i kvaliteti meda u ovoj godini.
– 2016./2017. godina je bila vremenski izuzetno nepovoljna za pčelare i svi zajedno smo se borili da opstanemo i ova je godina veliki podstrig za sve koji su se ovdje okupili. Krapinsko – zagorska županija već 17. godinu ima izložbu i ocjenjivanje meda i konstantno pratimo razvoj pčelarstva na području čitave Republike Hrvatske. Kad izlažu na inozemnim sajmovima uvijek se vraćaju s medaljama i to je dokaz kvalitete. Dobro se radi i na promociji meda kao zdravog proizvoda i prema razgovoru s našim proizvođačima nemaju problema s plasiranjem proizvoda. Program koji sad ide u škole da svi učenici prvih razreda imaju takozvani medni dan i da dobiju bočicu meda je izuzetno bitno zbog same edukacije o medu kao zdravom proizvodu. Radimo i na nacionalnoj zaštiti bagremovog meda i kad se to ostvari krenut ćemo i na europsku zaštitu –istaknuo je Kolar.
Domaćica, načelnica Mača Mladenka Mikulec jako je zadovoljna manifestacijom i izuzetna joj je čast i počašćena je što je Općina domaćin.

Ukupno 98 uzoraka

– Jako sam ponosna i na svoje Mačance i udrugu medara koja je ove godine proslavila 20. obljetnicu postojanja i koja je jako aktivna. Mi ih potičemo i ove godine smo u proračunu povećali iznos sredstava koja su njima namijenjena. Raste broj medara i ljudi su sve više zainteresirani za domaće proizvode, kao što je med – zaključila je načelnica Mikulec.
– Prije 17 godina smo zajedno osmislili način ocjenjivanja meda i nismo promašili ama baš ništa. Pčelari, na koje smo izrazito ponosni, krenuli su i s udruživanjem u udruge i s edukacijama. Kako Krapinsko-zagorska županije želi jednim dijelom živjeti i od turizma, posebno je važno što će naš med dobiti zaštitu geografskog podrijetla. Do toga trebamo još prijeći određeni, što bi trebalo rezultirati i većom cijenom i nadam se prisustvom u našim ugostiteljskim objektima u kojima će se posjetitelji zagorske Bajke na dlanu moći zasladiti našim bagremovom medom“ – istaknula je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te čestitala svim sudionicima 17. Izložbe i ocjenjivanja meda Krapinsko-zagorske županije, a posebno Udruzi pčelara Gaj Mače koja obilježava 20 godina postojanja.
Na natjecanje je ukupno bilo dostavljeno 98 uzoraka meda. Nakon provedenih analiza uzorci su razvrstani na 76 uzoraka bagremovog meda, devet uzoraka cvjetnog meda, osam uzoraka kestenovog meda, tri uzorka lipovog meda, jedan med od divlje trešnje i jedan od lipice. Za bagremov med dodijeljeno je ukupno 34 zlata, 23 srebra i 19 bronci, za cvjetni dva srebra i sedam bronci, za kestenov med pet zlata, dva srebra i jedna bronca. Za med od lipe dodijeljeno je jedno zlato i dva srebra, za divlju trešnju jedno srebro i za lipicu jedno zlato.
Događanju su prisustvovali I saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, predsjednik Saveza pčelarskih udruga KZŽ Zdravko Bedeniković, direktorica poduzetničkog centra Martina Jantol Županić i pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić. U glazbenom programu nastupila je ženska vokalna grupa “Kajde”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba