Gradska organizacija zlatarskog HDZ-a reagirala na intervju gradonačelnice Zlatara Jasenke Auguštan Pentek:

“Financijski oporavak Zlatara počeo je u mandatu gradonačelnika Kopjara, a i sada kapitalne projekte financira aktualna Vlada RH, predvođena HDZ-om”

Objavljeno: 14.11.2018. zagorjeinternational

Gradska organizacija zlatarskog HDZ-a reagirala je na intervju s gradonačelnicom Zlatara Jasenkom Auguštan Pentek, objavljen u našim digitalnim novinama i na portalu. U priopćenju koje potpisuje predsjednik GO HDZ-a grada Zlatara Želimir Kurečić, stoji kako je “gradonačelnica iznijela niz neistina i netočnih navoda i podataka, čime ruši ugled jedne ozbiljne gradske organizacije”.

23,7 milijuna kuna

– Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek za Zagorje International izjavljuje kako je financijska konsolidacija započela s njezinim prethodnikom te da je u sadašnje odlično financijsko stanje njegovim i njezinim nesebičnim zalaganjem i radom Grad Zlatar doveden od “grada slučaja” do “grada prosperiteta i napretka”. No, je li to baš tako? Naravno da nije. Gradonačelnica namjerno prešućuje nekoliko ključnih činjenica te slavodobitno zaključuje da povijest počinje njezinim angažmanom u vođenju grada. Kronološki to ukratko izgleda ovako: u razdoblju od 2001. do 2009. godine u dva mandata na vlasti u gradu Zlataru bila je koalicija SDP, HNS, HSS i HSU, s Marijanom Đurekom na čelu, i za to je vrijeme Grad Zlatar oštećen za 23.700.000 kuna (točan podatak iz presude) te je isti i nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora i vraćanje tog iznosa Gradu Zlataru. Loše poslovanje bivše gradske vlasti, koju je predvodio Marijan Đurek u koaliciji s SDP-om, rezultiralo je blokadom računa i isključenjem javne rasvjete, radom gradske uprave bez plaća, financijskom blokadom vrtića itd. Cijeli taj slučaj ima i sudski epilog, u vidu zatvorskih kazni i sudskih naloga za isplatom prouzročene štete nanesene Gradu Zlataru. Pobjedom na izborima 2009. godine gradonačelnik Zlatara postaje Miroslav Kopjar iz redova HDZ-a, koji je funkciju gradonačelnika obavljao od 2009. do 2013. godine. Dolaskom na vlast, Kopjar revizijom financijske dokumentacije dolazi do saznanja da je bivši gradonačelnik iz HNS-a, koji je u Gradskom vijeću koalirao s SDP-om, grad zadužio za iznos od 23.700.000 kuna, što znači da su tri godišnja proračuna grada potrošena unaprijed. Vlada HDZ-a, tada predvođena Jadrankom Kosor, pomogla je gradu s 5,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, kako bi se barem malo sanirala šteta koju je napravio SDP u suradnji s HNS-om i tada je grad deblokiran te je to pravi početak oporavka gradskih financija koji se, naravno, proteže kroz cijeli mandat Miroslava Kopjara, što je znatno otežavalo njegovu situaciju kao gradonačelnika. To su činjenice koje gradonačelnica dobro zna i namjerno prešućuje, stvarajući si nezasluženu promociju i privid sposobnosti koju zapravo nema – stoji u priopćenju.

Cesta i Sokolana

– Promatrajući njezin tekući mandat, kao i prošli, kada je bila zamjenica, u širokom luku zaobilazi bilo kakva očitovanja kada bi trebala priznati da je većina kapitalnih projekata zapravo započela u mandatu HDZ-ovog gradonačelnika, dok je realizacija uslijedila u njezinom mandatu kao zamjenice i gradonačelnice, ali uz financiranje od strane Vlade Republike Hrvatske, predvođene HDZ-om, kao na primjer projekt rekonstrukcije državne ceste D-29 koja prolazi središtem grada, a koju je financirala tvrtka Hrvatske ceste u cijelosti, zatim projekt uređenja festivalske dvorane Sokolane, vrijedan oko 11 milijuna kuna, koji financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 90 posto itd. Ima još projekata koje će financirati Vlada RH, no to iziskuje zaseban intervju s predstavnicima HDZ-a. Gradonačelnica namjerno prešućuje da je Grad Zlatar prihodovao 2,7 milijuna kuna više poreznih prihoda na temelju fiskalnog izravnanja, dakle, opet od HDZ-ove Vlade RH. Usprkos ovim nepobitnim činjenicama, gradonačelnica bez imalo srama u intervjuu izjavljuje, citiramo: “Od nas se očekuje da budemo antipod ovoj lošoj politici HDZ-a”. Pod “nas” misli na SDP, koji je zapravo u rasulu i raspada se po svim šavovima. Koalicija predvođena SDP-om prouzročila je ogromnu štetu Zlataru te je dobra jedino u prisvajanju HDZ-ovih projekata te obmanjivanju javnosti. Stoga našoj gradonačelnici ne bi škodilo više objektivnosti, a malo manje samopromocije – zaključuju članice i članovi zlatarskog HDZ-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba