Uspješno provedena građanska akcija “Ostati aktivan, zdrav i sretan u trećoj dobi”, Srednje škole Bedekovčina

Tijekom sedam tjedana, učenici i nastavnici Medicinskog učilišta održavali edukacije i tjelovježbe za osobe starije životne dobi

Objavljeno: 02.11.2018. JJ

Građanska akcija “Ostati aktivan, zdrav i sretan u trećoj dobi”, koja je provedena u organizaciji Srednje škole Bedekovčina, u suradnji s Udrugom žena “Jana” iz Poznanovca i Općinom Bedekovčina, završila je zadnjim susretom u Poznanovcu.
Tijekom sedam tjedana, od 1. rujna 2018., učenici i nastavnici Medicinskog učilišta SŠ Bedekovčina svaki su ponedjeljak provodili akciju koja je za cilj imala poboljšanje kvalitete življenja i društvene uključenosti osoba treće životne dobi, senzibilizaciju mladih i cjelokupne lokalne zajednice o potrebi stvaranja kvalitetnijeg životnog ozračja pripadnika treće životne dobi te poticanje i podržavanje njihove zdrave i aktivne starosti.

Mjerili tlak i šećer

U sklopu sedam susreta, provedena je svaki puta različita edukacija i primjeri tjelovježbi primjereni dobi sudionika, u prostorima srednje škole te u prostorima u Poznanovcu. Tako su se sudionici mogli upoznati sa simptomima, prevencijom i životom s dijabetesom, sudjelovati u radionicama izrade predmeta od gline i božićnih ukrasa, obilježiti Međunarodni dan starijih osoba, informirati se o sprečavanju padova i uputama u slučaju istih te sudjelovati u berbi jabuka u školskom voćnjaku. Sve navedene aktivnosti pratila je i tjelovježba koju su demonstrirali učenici, budući fizioterapeutski tehničari sa svojim nastavnicima: vježba balansa, vježba s pomagalima, aerobne vježbe i vježbe disanja i istezanja. Sva ova događanja pratili su i učenici medicinskih razreda, koji su sudionicima mjerili tlak i šećer u krvi.
U akciji je sudjelovalo dvadesetak članica Udruge po svakom susretu, a na nekoliko događanja pridružili su se i korisnici i voditelji Doma za odrasle Lobor-grad.

Izvrsno prihvaćena

– Građanska akcija izvrsno je prihvaćena među sudionicima jer, osim zdravstvene korisnosti akcije, potrebno je i više uključivanja osoba treće životne dobi u svakodnevne aktivnosti, potaknuti ih da održavaju zdravu i aktivnu starost, povećati osjećaj samopoštovanja i odgovornosti za vlastito zdravlje te ih osvijestiti o važnosti redovitog vježbanja – poručuju iz SŠ Bedekovčina.
Financijska sredstva za ovu građansku akciju škola je dobila na natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u sklopu njihova natječaja “Naš doprinos zajednici”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba