U UTORAK U TERMAMA TUHELJ ODRŽAT ĆE SE INTERSLAST, MEĐUNARODNI KONGRES SLASTIČARSTVA, SLADOLEDARSTVA I KONDITORSTVA

RAJ ZA NEPCA: Ukupno 70 ekipa iz čak osam zemalja natjecat će se u spravljanju hrvatskih savijača, među kojima su i zagorski štrukli

Objavljeno: 14.10.2018. zagorjeinternational

U utorak će u Termama Tuhelj biti održan sedmi Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Prijavilo se 70 ekipa (s ukupno 120 raznih slastičarskih, natjecateljskih uradaka) iz Francuske, Velike Britanije, Italije, Paname, Slovenije, Njemačke, Turske i Hrvatske. S velikim zanimanjem očekuje se i natjecanje u spravljanju izvornih, hrvatskih savijača u pet kategorija, među kojima su i zagorski štrukli.

U sklopu kongresa bit će održano i natjecanje slastičara Pastry CUP of Croatia te natjecanje srednjih slastičarskih škola s područja Alpe Jadran i zemalja bivše Jugoslavije. Pobjednička juniorska ekipa odlazi na svjetsko natjecanje SIGEP u Italiju 2019.

Brend Hrvatskog zagorja

Ovogodišnji Interslast na neki način je u znaku zagorskih štrukli, pa će sudionice “Babičinih kolača“, tradicionalne manifestacije Krapinsko – zagorske županije, imati radionicu i degustaciju ove izvorne delicije. O ugledu zagorskih štrukli i povezanosti sa Hrvatskim zagorjem, ponajbolje govore rezultati ankete provedene u Republici Hrvatskoj 2018. godine na uzorku od 1000 ispitanika. Pokazali su da 90 posto građana povezuje štrukle s Hrvatskim zagorjem, a 91 posto ih smatra da su zagorski štrukli izvorni prehrambeni proizvod Hrvatskoga zagorja te da imaju ugled u Republici Hrvatskoj.

– Na području Hrvatskog Zagorja godišnje se, bilo u domaćinstvima, bilo u restoranima pripremi blizu dva milijuna zagorskih štrukli. Ova brojka se znatno povećava kad uključimo Varaždinsku županiju, Zagreb ali i šire. Rijetko koja izvorna delicija može se pohvaliti ovakvom brojkom i u smislu potrošnje i same proizvodnje. Štrukli su najpoznatije hrvatsko jelo, a sve je bliži trenutak kada će dobiti zaštitu u EU. Bez obzira na to, oni su brend Hrvatskog Zagorja i Hrvatske, te perjanica hrvatske gastronomije. Oni su putokaz kako bi Hrvatska trebala preferirati i zaštititi i sve druge izvorne slastice – ističe organizator Stjepan Odobašić, direktor Interslasta.

Izvorne slastice

Na kongresu će biti predstavljena i već zaštićena slastica, vidovečki gibanik, podravska mazanica, zatim furenjaki, podravske zvjezdice, podravska pogača z oreji, istarski pandešpanj i drugi izvorni kolači. Posebno će biti zanimljivo kušati izvorne slastice inozemnih slastičara, pa će primjerice panamski sudionici predstaviti cocadas i golleriu, britanski sudionici engleske kolače iz 18. stoljeća, lemon drizzle cake, a gosti će moći kušati i francuske eklere te brojne druge slastice. Interslast će u 9 sati u hotelu Well svečano otvoriti krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Detaljan program Interslasta možete pročitati OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba