BROJNI TURISTI USKRSNI SU PONEDJELJAK ODLUČILI PROVESTI U DVORU VELIKI TABOR, GDJE JE ODRŽANO PRIGODNO DOGAĐANJE

I DESINIĆKIM BREGIMA ODJEKIVALI PUCNJEVI PIŠTOLA I TOPOVA: Podno zidina plemićkog grada okupili se kuburaši iz zapadnog dijela Zagorja

Objavljeno: 03.04.2018. JJ

Još odjekuju pucnjevi pištola i topova, a iz atrija dvora čuje se glazba i žamor kuburaša, turista i gostiju, koji su Uskrsni ponedjeljak odlučili provesti u “plemićkom gradu” Velikom Taboru. Ondje je, naime, održano tradicionalno okupljanje kuburaša iz zapadnog dijela Hrvatskog zagorja.

Brojne udruge

Na poziv Kuburaškog društva “Desinićka kubura”, sa svojim pištolama na Košnički Hum popeli su se članovi sljedećih kuburaških udruga: Kuburaško društvo “Sveti Pavao” iz Prišlina, Kuburaško društvo “Ban Toma Erdödy” iz Kačkovca, Kraljevec na Sutli, Kuburaško društvo “Sveta tri kralja” iz Jakovlja, Kuburaško društvo svetog Leonarda iz Pregrade, Kuburaško društvo “Sveti Martin” iz Luke Poljanske, Zagorska Sela, Povijesna postrojba “Kostelska pištola – Keglevićeva straža” iz Kostela, te domaćin, Kuburaško društvo “Desinićka kubura” zajedno s Taborgradskim oružnikima.

Svečano postrojavanje

Program je počeo svečanim postrojavanjem i predstavljanjem kuburaških društava, čiji su članovi došli u svojim karakterističnim odorama i sa zastavama. Svim okupljenima bilo je demonstrirano punjenje kubura, iz kojih se potom pucalo ispred Velikog Tabora. U atriju dvora mogao se vidjeti način ukrašavanja graviranjem drvenih dijelova kubura, te priprema baruta. Manifestaciju su organizirali KD “Desinićka kubura” i Dvor Veliki Tabor, Muzeji Hrvatskog zagorja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba