U ZABOČKOJ GRADSKOJ KNJIŽNICI OTVORENA TRADICIONALNA USKRSNA IZLOŽBA “ZLATARSKE PALETE”

“Vrijeme je okrenuti se novim stvaranjima i kreativnim procesima, u njedrima umjetnosti koja ostavlja vječni trag u vremenu”

Objavljeno: 03.04.2018. JJ

U zabočkoj Gradskoj knjižnici “Ksaver Šandor Gjalski” otvorena je tradicionalna izložba “Ususret Uskrsu”, Udruge likovnih umjetnika “Zlatarska paleta”. Ovog puta, nakon velike izložbe u zabočkoj Velikoj galeriji, ususret 25. obljetnici postojanja i djelovanja Udruge pod tim imenom, uskrsna izložba ponovno podsjeća na važnost umjetničkog i ljudskog djelovanja u korizmeno, preduskrsno vrijeme.

Simbol pisanice

Okupljene goste i domaćine u ime Gradske knjižnice pozdravila je i srdačnu im dobrodošlicu uputila ravnateljica Branka Vrbanec, koja je ujedno i autorica Predgovora Katalogu, kojeg je pak dizajnirao i pripremio Krešimir Varga. U Predgovoru je autorica istaknula simbol uskrsne pisanice – izvanjske šarene ljuske i unutarnjeg dijela jajeta u simbolu rađanja novoga života i obnovljenog svijeta u velu nade, utjehe i vjere, ali i tajnovitosti skrivenoga.
– U korizmenom vremenu odricanja od malih svjetovnih stvari, umjetnička se djela postavljaju kao preplet umjetnosti i prirode kao najvišega ljudskog umnog, kreativnog djelovanja – istaknula je ravnateljica Vrbanec.
Uskrsnu čestitku uputio je i predsjednik Udruge Darko Varga, koji je predstavio autore i naglasio značaj postavljanja izložbe u zabočkoj knjižnici te suradnje između Zaboka, Zlatara, umjetnika i publike.
Izložbu je svečano otvorila Tina Marušić, koja se osvrnula na važnost obilježavanja već četvrte uskrsne izložbe i na veliki značaj duhovnoga, koji prevladava nad materijalnim i senzacionalističkim.

Zvuci glazbe

– Vrijeme je okrenuti se novim stvaranjima i kreativnim procesima, istinskoj emociji i doživljavanju, u njedrima umjetnosti koja ostavlja vječni trag u vremenu – rekla je Marušić.
U prostoru u kojem su izložena različita umjetnička djela – slike, fotografije, skulpture, koncepti – začuli su se i zvuci glazbe, koja je upotpunila svečanost, zahvaljujući učenicima Glazbene škole pri OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku, pod mentorstvom Miguela Đuge i Krunoslava Udovčića. Izložba će biti otvorena do 20. travnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba