PODIZANJEM PREDSJEDNIČKE ZASTAVE U KRAPINI, POČEO TRODNEVNI POSJET PREDSJEDNICE RH KOLINDE GRABAR – KITAROVIĆ KRAPINSKO – ZAGORSKOJ ŽUPANIJI

DEMOGRAFSKO PITANJE JE PITANJE SVIH PITANJA: “Potrebno je povećati sigurnost radnih mjesta, posebno za trudnice, majke i mlade obitelji”

Objavljeno: 24.01.2018. Jelena Jazbec

– Drago mi je tri dana biti u Hrvatskom zagorju, kraju hrvatskih preporoditelja i pjesnika, o kojem je pjevao Dragutin Domjanić: “Nikaj ni slajše, ne čuje se rajše, nek dobri i dragi naš kaj” – rekla je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović i dobila pljesak građana okupljenih ispred zgrade Krapinsko – zagorske županije u Krapini, gdje će od danas do petka imati svoj Privremeni ured.
Predsjednica će u tri dana obilaziti zagorske gradove i općine te poduzeća, a jutros je ispred zgrade Županije u sklopu prigodne svečanosti podignuta i predsjednička zastava. Hrvatsku himnu otpjevala je poznata kumrovečka sopranistica Josipa Lončar, a zastavu je podigla Petra Horvat, učenica zabočke Gimnazije Antuna Gustava Matoša i državna prvakinja iz biologije.
– Uvijek domoljubi, Zagorci su i u Domovinskom ratu, premda izvan dometa ratnih zbivanja, dali velik doprinos našoj pobjedi. Hrvatsko zagorje čuvalo je naše prognanike i izbjeglice i pružalo svu potrebnu logistiku postrojbama hrvatske vojske i policije. Mnogi stanovnici ove županije žrtvovali su život i zdravlje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Ovaj izmješteni Ured u Krapini je znak zajedništva. Rad na zajedničkim ciljevima koji ne smiju biti obilježeni ideološkim ili stranačkim razlikama, već zajedništvom Hrvatske iz svih naših krajeva jer Hrvatska je jaka onoliko koliko su jaki i Hrvatsko zagorje, Hrvatsko primorje, Slavonija, Dalmacija i svi naši krajevi – istaknula je predsjednica, dodavši i kako se, ako država ostvaruje sve bolje financijske rezultate, onda to mora vidjeti i na računima građana.
– Pozdravljam dosad učinjeno, ali to nije dovoljno. Nužno je što prije donijeti mjere koje će povećati sigurnost radnog mjesta, posebice za trudnice i majke malodobne djece, te na minimum smanjiti ugovaranje rada na određeno vrijeme. Nažalost, brojka blokiranih građana i dalje prelazi tristo tisuća. Nacionalna je tragedija da mnogi od njih napuštaju Hrvatsku kako bi u inozemstvu otvorili nove račune i nekako započeli nov život. Briga o djeci i mladima, o obitelji kao o matici društva, to su ustavne obaveze koje proizlaze iz naše odgovornosti prema državnoj i narodnoj budućnosti. Demografsko pitanje je pitanje svih pitanja. Vrijednost svake mjere, svakog zakona, svake odluke o gospodarskoj i poreznoj politici mora biti mjerljiva i demografskim pokazateljima – zaključila je Kolinda Grabar – Kitarović.

Fiskalna decentralizacija

Dobrodošlicu su predsjednici poželjeli krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, a potom su se svi zajedno uputili na sastanak sa zagorskim gradonačelnicima, načelnicima i saborskim zastupnicima, održan u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini.
– Ja sam jedan od onih koji podržavaju da predsjednica ide okolo i seli svoj ured u druge krajeve Republike Hrvatske, jer približno i ja tako obavljam svoju dužnost. Smatram da morate biti na terenu s ljudima da biste čuli njihove kritike, prijedloge i sugestije kako biste lakše mogli donositi odluke. Predsjednicu ću informirati o projektima koje mi trenutno provodimo, onima koji su već odobreni, te onima koje pripremamo. Potrebna nam je decentralizacija, prije svega fiskalna, jer jednostavno nije normalno da ja kao župan, prilikom izrade proračuna za 2018. godinu, moram predvidjeti kreditno zaduženje Županije da bih mogao isfinancirati 15 posto za sve one projekte koje sam pripremio sa svojim timom, a to je sada 121,7 milijuna kuna. To je nešto što predsjednica razumije, a također mi je drago da imamo isto mišljenje o pitanju upravljanja državnom imovinom. Bio sam jedan od onih koji se nisu previše veselili Ministarstvu državne imovine, jer smatram da država nije učinkovita i da bismo u upravljanju imovinom mi bili puno bolji – rekao je nakon sastanka župan Kolar.
Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović je pak istaknuo da je kao čelnik županijskog sjedišta iznimno ponosan što je predsjednica izmjestila Ured upravo u Krapinsko – zagorsku županiju.
– Drago mi je da imamo priliku upoznati kroz ova tri dana s dobrim stvarima i projektima koje pripremamo u županiji te u našim gradovima i općinama, ali i s problemima s kojima se susrećemo na putu realizacije tih projekata i programa. Što se tiče grada Krapine, imamo niz prijava na razne fondove, a ono što nam se u ovom trenutku pojavilo kao problem, jest hoćemo li imati dovoljno novca da isfinanciramo onaj naš dio. Iako ona nema ovlasti riješiti taj problem, može svojim autoritetom apelirati prema nadležnim resornim ministarstvima da se ti problemi premoste. Također su tu i pripremljeni projekti koje nismo mogli prijaviti na fondove jer nisu ispregovarani u ovom programskom razdoblju – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Posjet školi

Na sastanku s predsjednicom je, između ostalih, govorila i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.
– Kao naš najveći problem, istaknula sam povrat vojnog objekta Ivančice, za koji interes ima i Krapinsko – zagorska županija, a isto tako i Varaždinska županija i Grad Ivanec, s kojim graničimo na vrhu. Smatramo da bi nam taj objekt pomogao u razvoju turizmu na Ivančici, a on sada propada, stoga smo zamolili predsjednicu da nam pomogne u pronalaska rješenja tog problema, zajedno s Ministarstvom imovine, kako bi se objekt dao na upravljanje Gradu i Krapinsko – zagorskoj županiji. Predsjednica je obećala da će se založiti za rješavanje tog problema, a sutra je ovdje i ministar državne imovine – otkrila nam je zlatarska gradonačelnica.
Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, te zagorski saborski zastupnici Marija Puh i Žarko Tušek.
– Ovo je ponos za sve nas Zagorce i Zagorke. Cijeli protokol bit će jako zanimljiv, tri dana u jednoj županiji, što je priznanje za nas, inače se spajaju po dvije županije, stoga će i u tom smislu predsjednica imati prilike upoznati naš kraj u cijelosti, posjetiti naše gospodarstvenike, družiti se s njima sutra, na skupu u Humu na Sutli, s vlasnicima OPG-ova na skupu u Mariji Bistrici. Danas je već održala sastanak sa zagorskim gradonačelnicima i načelnicima, a teme su bile europski novac, fiskalna decentralizacija i državna imovina. Predsjednica izrazito dobro razumije materiju, svi smo zadovoljni, svi smo sretni i mislim da će to biti jedna lijepa tri dana i za rješavanje određenih problema, ali i za promociju Hrvatskog zagorja i naše županije u cijelosti – rekao je Tušek.
Predsjednica se susrela i s predstavnicima udruga hrvatskih branitelja, s članovima Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina, s dekanom Veleučilišta Hrvatsko zagorje te građanima i predstavnicima različitih udruga s područja županije.
U nastavku dana posjetit će krapinsku Osnovnu školu Augusta Cesarca, gdje će u nastavku projekta “Hrvatska čita” zajedno s djecom čitati ulomke iz djela Ante Kovačića “U registraturi”, zatim će posjetiti tvrtku “Jedinstvo Krapina” d.o.o., a potom će u Zaboku odati počast poginulim policajcima ispred Policijske uprave krapinsko-zagorske.
Svoj prvi radni dan u Krapinsko – zagorskoj županiji završit će obilaskom gradilišta područne škole u Martinišću.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba